Застава своевремено на американскиот пазар извезла вкупно 141.511 примероци од моделот Југо.

Благодарение на извештајот за податоци за регистрација на автомобили од третиот квартал 2021 година во Америка, може да се дознае колку примероци од секој модел се правилно регистрирани на патиштата во САД. Меѓу нив е и едно големо изненадување – Југо.

Интересно е што се регистрирани дури 408 примероци, што на прв поглед е мала, но и голема бројка кога ќе се земе во предвид ликот на овој автомобил, пишува chicagoglasnik.com.

Сепак, во последно време станува се подобар, имајќи предвид дека е вистински олдтајмер и возило кое привлекува големо внимание каде и да се појави. Згора на тоа, многу Американци се обидуваат да укажат на фактот дека тоа не е најлошиот автомобил на сите времиња, иако се уште кружи низ медиумите во негативен контекст.

За споредба, бројот на регистрирани „Југо“ е речиси ист со збирот на сите автомобили Рено, Ланчиа и Бугати заедно во САД.