Колку е нормално и што е премногу и кога треба да се грижите! Еве што велат експертите за гледање филмови за возрасни.

„Мажите не сакаат да изгледате како жени во порнографија. Тие не се глупави, тие знаат како изгледаат лажните усни и гради. Тие исто така знаат дека долгата, густа коса и трепките веројатно не се вистински и дека повеќето жени не секогаш имаат совршено бразилско отстранување на влакна “.

„Мојата девојка е природна и ми се допаѓа тоа што изгледа природно – ми рече 24-годишник и додаде: Не би сакала да изгледа како жените што ги гледам. Порното е само секс. Сексот во врските е многу повеќе од изгледот “, рече Коксова.

Но, кога треба да се грижите за порнографијата? Порнографијата е тука за да ги засили малку работите, а не да го замени вистинскиот секс.

„Ако открие дека вашиот секс е неинтересен откако гледал порнографија, тој треба да го намали гледањето порнографија и заедно треба да ги зачините работите малку во спалната соба. Ако имате намален секс или тој едноставно повеќе не е со вас, но знаете дека неговата порно навика не престана, тогаш имате проблем “, предупредува Трејси.

Знаци дека имате неволја

„Ако порнографијата влијае на неговата врска или работа, очигледно има проблем. Некои мажи се толку зависни од порнографија што ризикуваат да изгубат некој што го сакаат или работата што им е потребна за да се занимаваат со порно. Покрај тоа, тоа е голем проблем кога ерекцијата не може да се појави без неа. Затоа, екстремното прегледување на ваква содржина може да доведе до комуникација со други девојки преку веб-камери, секс преку камери, секс за една ноќ и слично. „Повеќето од овие работи не се нешто што просечен човек ќе го поднесе во моногамна врска“, забележува Коксова.

Колку порнографија е премногу?

Невозможно е да се генерализира, но како што вели Трејси, може да се каже дека би било приближно повеќе од 11 часа неделно.

„Ако откриете дека вашиот партнер е чест посетител на порнографски страници, обидете се да не претерувате. Да, повеќето порнографии се одвратни. Таа е сексистичка, често понижувачка и експлоататорска. Но, жените не се единствените кои го знаат тоа, и мажите го знаат тоа “, наведува терапевтот Лорел центар.

Разликата е во тоа што мажите не ја сфаќаат порнографијата сериозно. За повеќето мажи, порнографијата е триминутно бегство од нормалниот живот. Брз, забавен начин да се возбудите. Нема причина за загриженост. Повеќето мажи сè уште мастурбираат со порнографија дури и кога се во сексуално задоволувачка врска, вели Трејси.