Колку бамбуси треба да имате во домот за љубов, здравје и богатство?

Два бамбуси се симбол на љубовта и среќнот брак, три се чуваат за среќа, пет за здравје, а осум за богатство.
Пупките на бамбусот се користат во исхраната. Симболиката на бамбусот не поттикнува на длабоки и практични животни лекции.
Бамбусот во Кина е симбол на долговечноста, а во Индија на пријателството. Следат најважните лекции кои ни ги донесува бамбусот како би се потсетиле на нешто што веќе го знаеме, но во секојдневнието често го забораваме.
Она што изгледа слабо може да биде многу силно
Телото на најголемиот вид бамбус не е поголемо од многу други стебла во шумата. Со тоа, поднесуваат ладни зими и многу топли лета и понекогаш се единствено стебло кое останало после силен ураган.
Сетете се на зборовите на Јода учителите: големината не е важна. Погледни ме мене. Ми судиш мене по мојата големина? Важно е да не ги потценуваме другите или себе со темелно укажување на она што е слабо а што силно. Не мораме да биде големи за да бидеме силни. Не мораме да посетуваме познато училиште , туку како и бамбусот да стоиме исправени, да веруваме во сопствената сила и да знаеме да бидеме силни кога треба да бидеме. Сетете се исто така дека силата е во ведрината, отвореноста и транспарентноста...во љубезноста, сочуството и соработката!
Свиј се, а не крши се
Една од најимпресивните работи за бамбусот е неговото лулање на ветерот. Тоа нежно движење е симбол на смирение. Темелот на бамбусот е цврст, но се движи и лула во согласност со ветерот...не се бори против него. Дури и после најсилниот ветер, бамбусот и понатаму стои исправено. Свиј се а не крши се е една од тајните на успехот кога се работи за стеблото на бамбусот, тешките ситуации или занимавања со секојдневните животни работи.
Забавете го својот вработен ум
Денес располагаме со огромна количина на информации како никогаш порано, а повеќето од нас го живеат животот со брзо темпо. Животот стана прилично брз и во некои ситуации многу хаотичен. Често е тешко да се забележи сигналот на тие две силни гужви. Во овој вид на опкружување, се поважно е да забавите и да одвоите време како би го смириле својот вработен ум, уживајќи во мирноста на бамбусот, така да можете да ги видите работите појасно.
Бидете секогаш спремни
Големиот аикидо мајстор Кеншо Фурија рекол: војник, како и бамбусот, секогаш е подготвен за акција. Низ тренинг и пракса може да го развиваме својот начин на состојба во кој нашето битие е спремно за секоја ситуација без разлика дали се работи за позитивно или негативно искуство.
Ослободете ја својата енергија како би се исправиле
Бамбусот е симбол на среќа и еден од симболите на Нова година во Јапонија. Сликата на снег покриен со бамбус претставува способност да се подигнеме после доживеана неволја. По зимата густиот снег го свива бамбусот додека не стане тежок, а тогаш почнува да паѓа од него и бамбусот повторно се исправува и со тоа целиот снег го тресе од себе. Бамбусот го поднел тешкиот терет на снегот, но на крај имал сила да се исправи.
Смејте се и играјте
Звукот на бамбусовото ливче по ветровитиот ден помалку звучи како шума на смеата (ако ја употребите фантазијата ) тоа е звукот кој ве смирува. Самиот бамбус исто така е поврзан со разиграноста без разлика дали бил користен во традиционална изработка на јапонски змеј, уметност или изработка на традиционални кукли. Познатата важност на несмеаност и заиграноста и денес модерната наука докажува дека тие елементи имаат важна улога за наше позитивно ментално и физичко здравје.
Не треба да бидеме совршени...треба да бидеме само отпорни и флексибилни. Тоа е најголемата лекција од бамбусот.

Поврзани

Најнови вести

Коментари