Мелинда Гејтс има 56 години, жена на Бил Гејтс, мајка на три деца: Фиби, Рори и Џенифер.

Во светките кругови позната е како голем добротвор. За Мелинда велат дека рамноправно учествувала со Бил во создавање на царството наречено Микрософт од 1987 година. Бидејќи парот нмал предбрачен договор, се смета дерка стекнатото богатство ќе биде поделено на два еднакви дела.

Се шушка дека причина за разводот е кога Мекензи Скот, некогашна жена Безос, се развела од Џеф Безос кој ја изневерувал.

Мекензи сега е “тешка“ 60 милијарди долари, а минатата година донирала 6 милијарди долари во добротворни цели.

После разводот, Мекензи се поврзала средношколската љубов и се венчала оваа година во март за Дан Џавет.

Мелинда и Макензи се здружиле и започнале нов проект под назив “Рамноправноста неможе да чека“, која за цел им било финансирање компании кои ќе го шират женското влијание и правата на жените.

Бидејќи двете жени и Мелинда и имаат доста заедничко, се смета дека токму животот на Мекензи и искуството ја натерало Мелинда да поднесе бракоразводна парница.

7 интересни детали за Мелинда Гејтс:

1. Не планирала да работи во Макрософт.

Кога завршила на Универзитетот Дјук, на Мелинда и понудиле да работи во ИБМ, но и во Маикрософт. Кога дошла на разговор во ИБМ, менаџерката за вработување сепак и предложила да работи во Макрософт бидејќи “таму шансите за напредување биле поголеми“. Така Мелинда се вработила како маркетинг менаџер во Микрософт.

2. Технологијата секогаш била важен дел од живото на Меделин.

Како ќерка на инжењер од програмата на Аполо, Мелинда гледала бесконечен број на лансирање на ракети. Ја одушевувал “моментот на лансирање“ Сето тоа кое го гледала на Епал- компјутер од нејзините родители, се разбудил интересот Меланија.

3. Меланија е копретседавач на фондацијата Бил и Мелинда Гејтс.

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс е една од најголемите светски добротворни организации, а формирана е 2000 година. Мелинда во една прилика открила дека оваа организација е формирана после една посета на Африка 1993 година.

“Не погоди големата сиромаштија и луѓето кои живеат таму. Си поставувавме прашања. Дали мора вака да биде?“

Од тој момент, Мелинда предводела повеќемилионски донации. Неодамна на Универзитетот Емори му дала грант од 180 милиони долари, финансии за истражувања на смртноста кај децата.

4. Мелинда планирала своето богатство да го подари во добротворни цели

Компанијата Бил, со проект “Давање заеми“ од 2010 година, направила предизвик спрема кој богаташите своите пари ги даваат во добротворни цели.

5. Добитник е на претседателки медал за слобода

Токму поради добротворната работа и посветеност Мелинда и Бил Гејтс одликувани се 2016 година со претседателски медал за слобода. Тоа е најголема можна цивилна чест.

6. Компанијата на Мелинда инвестирала во претпријатија кои се залагаат за платено породилно отсуство, даваат примерни услуги за менталното здравје на тинејџери и имаат за цел да ја рушат родовската разлика.

7. Мелинда е на шесто место најмоќна жена во свет на листата на Форбс.

Форбс наведува дека Мелинда постигнала голем успех за здравјето на жените ширум светот, користејќи ги сопствените ангажмани и напор во намалување на смртноста кај мајки за 57 проценти во Етиопија во последните 30 години.