На франшизата на Бургер Кинг во Флорида и е наредено да плати речиси 8 милиони долари на клиент кој наводно се лизнал и паднал во ресторанот и завршил операција по падот.

Ричард Тулецки (48) „преживеал повреди на долниот дел на грбот за кои била потребна операција“ откако се лизнал на „страна материја“ во близина на тоалетот на Бургер Кинг во  Флорида, пренесоа странските медиуми.

Според неговите адвокати, падот предизвикал „сериозни повреди“ за кои е потребна операција, а Тулецки претрпел постоперативна перфорација на дебелото црево.

Во тужбата, поднесена во јануари 2021 година, Бургер Кинг е обвинет за невнимание затоа што „не успеал да се осигура дека просториите и подот на бизнисот се слободни и без опасности“.

Поротата на округот Бровард му доделила 7,8 милиони долари отштета, вклучувајќи 3,35 милиони долари загубена заработка и 700.000 долари медицински трошоци. Судот подоцна ја прилагодил сумат на 7,68 милиони долари за медицински трошоци кои неговото осигурување веќе ги платило. Пресудата е една од најголемите пресуди за лапсус и пад во историјата на Флорида.

– Доставувањето на оваа пресуда до нашиот клиент значи се. Нашиот клиент претрпе огромни тешкотии поради невнимание на обвинетиот. Иако ниту една пресуда не може да ја поништи таа штета, таа нему и на неговото семејство ќе ги обезбеди ресурсите да продолжат напред – рече неговиот адвокат.

Адвокатите во тужбата рекоа дека Тулецки ќе биде принуден да „плаќа големи суми пари за медицински сметки, болнички сметки и други директно и индиректно поврзани трошоци во обид да се олесни неговото страдање“.