Калкулатор за пресметување уште колку здрави години ви преостануваат

Џејареј Ведивило, професор на Универзитетот Конектикат во САД, направи онлајн калкулатор со кој се пресметува уште колку здрави години ви преостануваат.

Пресметката е едноставна, а се што е потребно е да се внесат бараните податоци – пол, години, тежина, висина, едукација, висина на приходи, вид на прехрана, колку спиете, колку вежбате, историјат на возење автомобил. Потоа дали пушите, дали имате дијабетис тип 2, дали конзумирате алкохол и какво ви е сегашното здравје.

На пример, здрав маж, на возраст од 60 години, кој редовно вежба, здраво се храни, има здрав индекс на телесна маса и спие најмалку осум часа, се прогнозираат уште 13 години здрав и квалитетен живот.

Телесната тежина и висина ќе мора да се претвори од килограми и центиметри во стапки и фунти на следниот линк, а потоа овде, пресметајте уште колку здрави години ви преостануваат.

Поврзани

Најнови вести

Коментари