Со помош на радар, научниците од Хамбург, во рана фаза и без директен контакт, можат да откријат опасност од мозочен удар или срцев удар. И кај смртно болни лица, можно е да се предвиди смрт.

Идејата на професорот Александар Келпин од Техничкиот универзитет во Хамбург е неверојатно едноставна: ако може да се користи радар за да се одреди позицијата на бродот, да се пресмета висината на која лета авион или да забележи брзина на автопатот, тогаш оваа бесконтактна технологија може секако да се користи во медицината.

„Радарските сензори имаат голем потенцијал и со нивна помош, медицинските прегледи може да бидат поудобни, побезбедни и поефикасни“, рече професорот Келпин.

Идејата не е нова, но Келпин и неговиот истражувачки тим се први во Европа што развиле радарски системи за медицина и веќе извршиле клинички испитувања на пациенти.

На Институтот за инженерство на висока фреквенција, овој тим разви системи за сензори со висока чувствителност за медицинско следење на пациентите. Со помош на новата радарска технологија, без директен контакт и континуирано, може да се анализираат и отчукувањата на срцето и дишењето.

Бесконтактен медицински преглед

Во класичен ЕКГ, срцевиот ритам се мери со употреба на електроди и кабли, преку кои пациентот е поврзан со уредите. Сепак, со радарска технологија, ова се прави без допир и на растојание.

Радарските сензори развиени од професорот Келпин можат да ги мерат отчукувањата на срцето и дишењето преку облека или ќебиња, дури и преку душеци.

„Нашите сензори испраќаат електромагнетни бранови кои отскокнуваат од телото. Во пракса, работи нешто вакво: крвта што срцето ја пумпа тече во форма на пулсирачки бран низ крвните садови, што создава вибрации на површината на телото. Можеме да ги измериме со помош на сензори и врз основа на тоа да утврдиме многу медицински аспекти на кардиоваскуларниот систем “.

Многу чувствително мерење на пулсот

Една мала кутија е поставена под креветот. Кога срцето пумпа крв низ вените, површината на кожата минува минимално. Значи, можеме да го измериме пулсот дури и со држење на прстот на, да речеме, на зглобот.

Овој минимален радар за подигнување на кожата може да го анализира со мерење од далечина. Сензорите се толку прецизни што прецизно ги мерат пулсот, срцевиот ритам и брзината на пулсот, врз основа на кои може да се открие стврднување на артериите, а со тоа и ризик од мозочен удар.

Ако срцето веќе не чука правилно или има аритмии, новиот уред звучи аларм. На тој начин, мерките за заштеда на живот може да се преземат многу порано.

Идентификација на епилепсија кај новороденчиња

Овој истражувачки проект првично се фокусира на медицинско набудување на предвремено родени бебиња и новороденчиња.

„Како прво, ние сме концентрирани на епилептични напади. Се смета дека незабележаната епилепсија е одговорна за ненадејната смрт на новороденчињата во околу 20 проценти од случаите. Проблемот е што овие напади кај мали деца често не се дијагностицираат, бидејќи во тоа време сеуште не се видливи моторни грчеви“, објаснува професорот Келпин.

Со помош на бесконтактно мерење со сензори, децата се набудуваат постојано и без ограничувања. Значи, нападот може да се открие доволно рано за да се преземе акција.

Можна апликација кај пациенти со ковид-19

Оваа техника може да се користи и во пандемијата на коронавирус, смета Келпин:

„Со мерење на срцевиот ритам и дишењето, може да се утврди дека температурата на телото е без контакт, а со тоа и важни параметри за здравствена анализа за да се открие можна инфекција со коронавирус“

Така, заразените лица можат да бидат прегледани без директен контакт, што го намалува ризикот од пренесување на инфекцијата до медицинскиот персонал.

Дури и смртта може да се предвиди

Засега, овој нов радар се користи само во палијативниот оддел на женската клиника Ерланген. Оној што е сместен таму е неизлечиво болен и наскоро ќе умре.

Новиот радар може да ја утврди претстојната смрт четири дена порано. На тој начин, пациентите и членовите на нивното семејство знаат кога е време да се простат едни од други.