Господинот од белградскиот асфалт, кој се занимавал со балет веќе триесет години, на улица е од 2017 година, кога, како што вели, изгубил сè.

Филмот „Бездомник денди“ е снимен по него, но неговата судбина во реалниот живот е сè уште неизвесна.

Овој необичен човек го заменил креветот со клупа поради семејна трагедија во која, пред четири години, ги загубил двајцата родители, по што го продал станот, ги потрошил сите пари и останал без работа.

Од зимата 2017 година, Никола Враниќ (52), родум од Белград, живее на улица.

„Дотогаш сè ми одеше добро. Како дете, се сеќавам, тетка ми ми донесе два полни куфери со облека”, вели Никола.

Оттогаш, тој негува љубов кон убавата облека, а останале неговите јакни, панталони, кошули и зимски чевли. Кога ќе собере пари, вели тој, ќе купи сандали.

Негова пријателка верува дека токму затоа не може да „заработи пари“ на улица.

„Тој не ја заслужи оваа судбина. Ова е изненадувачки за мене, имајќи предвид дека не сум го видела скоро десет години. Тој не знае ни да проси”, рече Ивана Зоњиќ.

Режисерот Југослав Николиќ сними филм за Никола, кој се вика „Белградски Денди“, а од насловот, како што вели, јасно е дека главниот лик, иако е бездомник, се облекува подобро од повеќето.

„На улица се учи се. Но, јас би сакал да побегнам од тоа. Порано бев згрозен кога требаше да поминувам покрај бездомник. Тие чувствуваат се. Сега Јас спијам во парк, па во некој влез … “, изјави Никола во емисијата„ Експлозив “.

Тој додава дека имало повеќе пријатни моменти отколку непријатни, како и дека луѓето честопати престануваат да разговараат со него. Со задоволство се сеќава на момчето кое сакало да му ја допре брадата. Го прашало пред неговата мајка: „А зошто си тажен?“

Никола има сместување до 19 јуни, благодарение на неговите пријатели, и оттогаш повторно ќе биде на улица.