Како и зошто се создава љубов: Научниците откриваат зошто патиме кога не оставаат саканите!

За научниците причината за постоење љубов, е само преживување. 

Дали знаете поради што раскинувањето е болно, а сите околу вас дека тоа е најнормална работа и дека ќе помине.

Колку пати тоа сме го чуле и секој пат се чуствуваме како да водиме борба со ветерници, само затоа што на никого неможеме да им објасниме како и чеуствуваме и зошто тоа фамозно раскинување не боли. Што е работата – прекините болат низ целиот живот, само кога сте постари, се правите рамнодушни, а во суштина и самите знаете дека не сте.

Еве зошто:

После прекин на врската луѓето вообичаено не советуваат да не се обзрнуваме на тој прекин колку е тоа можно и да продолжеме понатаму. Од друга страна, кога ќе добиеме некој вирус или настинка, сите одеднаш трчаат околу нас и ни помагаат на сите начини да оздравеме. Никој не ни вели да не се обзираме и да одиме понатаму. Исто така кога ќе скршиме нога, никој нема да ни рече: не драматизијај и оди понатаму. Во таква ситуација сите ќе сакаат да ни помогнат.

Во суштина во тоа е проблемот: нашиот мозок не разликува повреда која доаѓа од прекин на врска и од онаа која доаѓа кога ќе скршиме нога. Болката во мозокот е болка, била да психичка или физичка, тој не ја гледа разликата. Уште повеќе, што луѓето не ја гледаат психичката болка, но физичката болка откако ќе се одвојат од некој свој сакан.

Нашите мозоци се развиле на начин што заканите на нашите социјални контакти ги доживуваат на ист начин кога станува збор за физичка болка. Активирање на истиот нервен систем кој доведува до тоа да чуствуваме физичка болка, искуството од социјалната болка ни помага да имовозможиме преживување на децата така што што ги држиме близу нивните родителеи. Оваа врска помеѓу социјалните и физичките болки исто така овозможува социјалната поврзаност да остане доживотна потреба како што се храната и топлината."

Како настанува љубовта и зошто сакаме.

Писателот Оскар Вајлд рекол дека се вљубуваме во надеж дека во другото суштество нема да да најдеме она што знаеме дека е во нас, кукавичност, слабост, мрзливост, неискрејност, компромис и глупавост.

Фрламе цел кордон на љубов спрема избраната личност и одлучуваме се што таа личност е, е, секако што е ослободено од сите маани. Со самото тоа таа е посакувана.

Во неа гледаме совршенство кое го немаме во себе, а преку неа, и заедницата и понатаму се надеваме дека нашата верба во љубов во човековата врста ќе опстане", рекол писателот.

За научниците причината за постоење љубов, е само преживување. Кое и да е објаснувањето, засега знаете дека се она што чуствувате после прекинот не плод на вашата фантазија туку е плод на вашиот мозок кој е како и вашето тело, потреба за љубов како би преживеале.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари