Со години се зборува за кафето и неговите здравствени придобивки, но негативните ефекти кои може да ги предизвика консумирањето на овој напиток кој многумина го сакаат.

Некои веруваат дека е одличен за низок притисок, меморија, додека други го поврзуваат со ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Бидејќи ова не само што е омилен, туку и задолжителен пијалок за многумина, без кој не можат да го започнат денот, не е нелогично што речиси секојдневно се истражува влијанието на кафето врз здравјето.

Така, една нова студија сугерира дека одреден вид кафе може да има штетно влијание врз нас. Експертите изјавија дека високо печеното кафе може да го забави варењето и да предизвика стомачни проблеми.

„Постојат докази дека кафето со различни степени на печење влијае на варењето на различни начини. На пример, високо печеното кафе може донекаде да го блокира варењето, за да го забави. Додека помалку печено кафе, напротив, ќе го забрза варењето“, студијата. државите.

Исто така, беше нагласено дека последиците од консумирањето на ваков пијалок се надуеност, гастритис, па дури и зголемување на телесната тежина.

Експертите препорачуваат овој вид високо печено кафе да не се комбинира со обилни и нутритивно силни оброци. Доколку сакате вакво кафе со посилен вкус, кое се добива со подолго печење на зрната, најдобро е да го пиете помеѓу оброците, е советот на нутриционист.

Некои од претходните студии покажаа дека прекумерната потрошувачка на кафе може да го зголеми ризикот од формирање на згрутчување на крвта.