Во Македонија, а и во регионот еден од обичаите е да се свири со автомобили за време на свадба. Но, дали знаете каде се во Европа се практикува тоа.

Веќе неколку месеци на една популарна страница на Инстаграм е објавена мапа на Европа на која се гледа каде се свири на свадбите, а каде не.

Земји каде што никогаш нема да слушнете некој да свири со автомобил на свадби се Шпанија, Франција, Белгија, Холандија, Португалија, Германија, Финска, Данска, Шведска, Норвешка, Италија… додека целиот Балкан, се разбира, е означен како територија каде „Сè свири.“ „.

Еден Американец под објавата напиша: „Типично за Балканот. Видов и како пукаат во небото“. Тој додаде дека тоа го смета за „примитивен настан“.

„Тоа не е толку невообичаено во Германија. Имаме многу доселеници кои дошле овде со својата традиција и продолжуваат со овие обичаи. Многу ми пречи и не ја разбирам поентата“ – напишал еден Германец.

Еден корисник на Инстаграм тврди дека обичаите во Романија се смениле.

„Овде нема толку свирење“

Други наведуваат дека оваа карта не е точна и дека во Унгарија се свири, иако Унгарија е зелена на картата.