Каде се најскапи казните? Сообраќајните прекршоци се случуваат кај некои почесто, кај други еднаш или двапати во пет години.

Секогаш е трауматично кога ќе те запре полиција, без разлика колку е пристојна, а особено е тешко кога тоа се случува во странство.

Во некои држави, честите прекршувања, како возење побрзо од дозволената брзина или користење на мобилен телефон, се прилично скапи. Германскиот автоклуб ADAC ви претставува преглед на најинтересните.

Значи, ако возите 20 км/ч побрзо од ограничувањето надвор од населените места, ќе платите казна од 585 евра во Норвешка, 215 евра во Шведска, 200 евра во Финска, 195 евра во Холандија, 180 евра во Швајцарија, 175 евра во Италија додека во Германија ќе треба да платите 60 евра.

Доколку паркирате на непрописно место, ќе платите и, велат од Ревија ХАК.

Така, во Холандија се плаќа од 100 евра, а во Полска од 110 евра. Во Австрија (од 20 евра), во Швајцарија (од 40 евра) и Италија (45 евра) треба да потрошите малку помалку. Сепак, тоа сепак чини повеќе отколку во Германија, каде за таков прекршок се казнува со парична казна од 10 евра или (малку) повеќе.

Што се однесува до алкохолот, кој ќе биде фатен со 1,5 промили во Италија, мора да се плаши и од конфискација на автомобилот, ако сте сопственик на возилото.

Според ADAC, слично е и во Данска кога ќе броите повеќе од 2,0 промили. Затоа во Шведска може да завршите во затвор еден месец ако имате повеќе од 1,0 промили, додека со измерени 1,2 промили во Шпанија затворската казна оди и до три месеци.

Телефонирање без систем handsfree резултира со казна од 850 евра во Норвешка и 380 евра во Холандија. Шпанија го санкционира со најмалку 200 евра, а Италија со 165 евра, додека во Германија казната започнува од 100 евра.

Фото: Профи