Како дете од село, Иван со години му помага на семејството, кое го учи за земјоделство и како да се живее. Секој четврток редовно добива по некој динар за својот труд.

Иван (10) од селото Избиште кај Вршац со години се занимава со земјоделство на семејната фарма. Посебно се интересира за механизација, се информира и учи. На негова голема радост, на семејната фарма пред неколку недели пристигна „нов миленик“ – бел трактор. Го сака својот бел трактор, но сонува дека еден ден ќе поседува специјален комбајн.

– Јас сум во четврто одделение, а кај мене тракторот пристигна пред неколку години. Веќе пробав и знам да возам трактор, го возев и стариот што го имав… Возам плуг, влечам приколки, култиватор, фрлам ѓубриво… сето тоа знам да го направам до самиот – вели момчето Иван.

Вели дека и на интернет проучува се за трактори и земјоделска опрема, а семејството го наградува секогаш кога е вреден. На прашањето колку години имал кога за прв седнал зад воланот на трактор, многумина се изненадија!

– Првпат почнав да возам трактор кога имав осум години, кога работам ми плаѓаат по нешто и можам да заработам од земјоделството. На интернет гледам колку е моќен тракторот, како изгледа и кој од моите трактори најмногу ми се допаѓа – зборува ова десетгодишно момче.

Додека повеќето негови врсници поголемиот дел од времето го поминуваат играјќи и пред екраните на мобилните телефони, Иван со години му помага на своето семејство во земјоделските работи.

Дополнително, тракторот има радио за забава, како и клима уред за ладење кога е жешко, што е корисно за Иван со оглед на тоа дека „веќе работи“.

Дека се живее од земјоделие уште еднаш потврди и малиот Иван, ученик во четврто одделение, кој семејството секогаш го наградува за трудот и трудот, па покрај љубовта кон земјоделството, традицијата, тракторите, ова е и уште една мотивација за него – објави емисијата снимена за каналот Агромедија на Јутјуб