Лицата кои го изгубиле чувството за мирис поради Ковид-19 може да очекуваат да им се врати во рок од неколку месеци, покажува француско истражување.

Кај 49 од 51 субјект, сетилото за мирис се вратило во рок од осум месеци, но две лица сепак имале мирисни проблеми и по една година.

Истражувачите го опишаа ова како одлична прогноза.

Студијата ја водеше Марион Рено од Универзитетската клиника во Стразбур и ја објави Jama Open Network. во четвртокот.

Истражувачкиот тим открил дека сетилото за мирис целосно се вратило кај околу 84 проценти од учесниците по само четири месеци.

По 12 месеци, 96 проценти од испитаниците ја повратија.

Сите учесници првично го изгубија сетилото за мирис повеќе од седум дена