Возачот Аноп од јужната држава Керала освоил 250 милиони рупии (околу три милиони евра) на државната лотарија на почетокот на овој месец, објави Би-Би-Си.

Една недела подоцна, тој објави видео во кое бара непознатите да престанат да му пречат нему и на неговото семејство.

„Посакувам да не победив“, вели тој. Аноп во видеото вели дека размислува да се пресели за да го избегне огромното внимание на јавноста.

Тој се најде на националните наслови кога ја освои наградата, најголемата на лотаријата на јужната држава. Лозот го купил на 18 септември, ден пред да отпатува за Малезија на работа, откако му ја скршил касичката на синот и му ги зел парите. Откако е објавена веста за неговата победа, неговото семејство доби големо медиумско внимание.

„Бев пресреќен кога победив“, вели тој во своето неодамнешно видео. „Во куќата имаше луѓе и камери и бевме среќни.

„Но, ситуацијата набрзо излезе од контрола, вели тој. „Не можам да излезам од дома, не можам да одам никаде, моето дете е болно и не можам да го носам на лекар. Аноп, кој ќе добие 150 милиони рупии по државниот данок, вели дека луѓето доаѓаат во неговата куќа секое утро.

„Се што можам да им кажам на сите е дека сè уште не сум ги добил парите. Се чини дека никој не го разбира тоа, без разлика колку пати да го кажам“, вели тој. Аноп вели дека тој и неговото семејство останале кај роднините за да го избегнат вниманието.

Владата на Керала соопшти дека ќе организира еднодневна програма за обука за финансиски менаџмент за Аноп за да му помогне добро да ги искористи своите пари.