Должината на имунитетот по прележувањето на корона вирусот може да варира од личност до личност, сугерира една нова студија направена од страна на група научници од Сингапур. Според нив, антителата и имунитетот базиран на Т-клетки може да траат со години.

Тимот составен од научници од медицинското училиште во Сингапур вели дека нивните откритија обезбедуваат докази дека е можно некои претходно заразени пациенти со корона вирус повторно да се инфицираат за време на следните бранови или со мутирани варијанти на вирусот.

Тимот проучувал 164 пациенти во Сингапур во период од шест до девет месеци.

Најмалку една третина од учесниците немале промени во нивото на антитела по најмалку шест месеци, а некои дури имале и зголемување, што укажува на тоа дека нивниот имунитет може да трае со години, смета истражувачкиот тим.