Има 11 деца, вработена е и има само 37 години

Бременост, породување, доење, а потоа сè во кругот. Ова накратко може да го опише животот на храбрата Маја во последните 12 години. Таа секогаш сонувала за големо семејство, и овој сон им се остварил на Маја и нејзиниот сопруг Радиша. Тие одгледуваат 11 деца, имаат приватна компанија и не ја симнуваат насмевката од нивните лица.

Шест часот наутро. Во куќата на Ковачевиќ во селото Врдила, во близина на мирот и тишината на Краљево. Мама Маја станува прва, брзо се подготвува и пие кафе од нога, потоа оди од соба во соба и ја буди својата војска, нејзините 11 деца. Неретко, тие сами се разбудуваат и потоа за секунда, има хаос. Сите  викаат по мајка им и бараат нешто, а има и такви кои би сакале да бидат мрзливи. На некој му се изгубиле чорапи, костум или маица, а најмладите плачат, бидејќи тие сакаат да им се сменат пелени, да им се даде цуцла или  млеко. И за миењето на забите во тоалетот,  мора да се чека во ред.

Утрото е нашиот најдолг дел од денот. Тогаш секој бара нешто во исто време, а уште шестмина брзаат да се подготват за училиште. Но, тоа трае осум години, и после тоа изгледа како сите други семејства. Поголемите се на училиште, а јас и овие помалите подготвуваме ручек, вели Маја (37), која со сопругот е од својата 17та година.

За сите да се засладат, им треба најмалку половина килограм чоколада

Иако имаат 11 деца, никогаш не родила близнаци, а првото дете го родила на 25. Потоа ја добиле Милица, по што се родиле само момчиња, а Маја сакала уште едно женско дете. Оваа желба им се остварила само со седмото дете кога ја родила Ружица. Таа признава дека секогаш сонувала да има големо семејство, иако има само брат.

Знаеш , кога една жена до неа има добар сопруг и добар човек, тогаш може да има десет деца. Само тоа е важно дека тој го разбира и го поддржува тоа, а јас имав и среќа да најдам таков човек, раскажува Маја за сопругот Радиша.

Во нивната куќа не постои поделба на  машки и женски работи, а децата исто така имаат свои одговорности. Така, Милош задолжен за одење до продавница, Милица се грижи дали сите чорапи имаат чорапи на нозе за да се избегнат настинки, Милан и Михајло се грижат за бебиња и се многу посветени и одговорни, иако и тие се толку мали.

Маја и сопругот Радиша

Ковачевиќи ништо не препуштаат на случајнос,  мора да се размислува за сè да биде на време, затоа што организирањето живот во толку големо домаќинство е како организација на работа во помала компанија. Сепак, најлошото е кога техниката  ќе се расипе.

Се случи нашата машина за перење да се расипе и се се парализира бидејќи ние ја вклучуваме два или три пати на ден. Садовите се мијат непрекинато, и само за еден ден ни треба околу седум леба и седум литри млеко. Но и тој број постојано се зголемува ", вели Маја.

Исто така, открива дека мора да купат две чоколади од по 300 грама , кои се доволни само за да ги задоволи потребите на секое дете да се заслади, но да не да го најде. Сепак, малите Ковачевиќи  се многу скромни и наместо играчки најчесто сакаат да си играат еден со друг. Исто така има и детски расправии, но кога ќе падне ноќ не се оди на спиење без прегратка и бакнеж. 

Кога  ќе заспијат, одам да ги посетам. Прво да ги пребројам  и кога ќе се уверам дека сите се тука, и кога ќе видиам како безгрижно и слатко сонуваат сфаќам колку среќена  жена  сум јас- вели Маја.

Таа не е само мајка, таа е исто така успешна деловна жена. Нејзиниот сопруга Раша има издавачка куќа "Глас Србије", која ги објавува "Кралске новине", како и "Глас Србије". Иако од издавачката куќа е тешко да се живее, Ковачевиќ не се жалат. Напротив, се  нервираат кога големите семејства се сметаат за голем социјален проблем.

Штом почнете да се жалите за тоа колку ви е тешко, веднаш следуваат прашања и осуда. Што ви треба толку многу деца, како мислевте ек ќе ги глеате и едуцирате? Не е поентата само да направите деца ... Затоа имам голема желба да докажам дека ова не е така, и затоа ние молчиме, работиме и се бориме за нашите деца. Маја открива дека е претседател на здружението "Персида Караѓорѓевиќ", која се занимава со проблемите на повеќедетни семејства.

 Бидејќи тие имаат приватна компанија, Ковачевиќ нема право на детски додаток, но како што велат тие не го гледаат животот низ пари.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари