За помалку од една недела откако компанијата воведе правило дека на работа не смее да се зборува за политика, Бејскемп изгуби една третина од своите вработени. Заминаа и оние кои се на водечки позиции.

Станува збор за софтверска компанија која, меѓу другото, стои зад иновациите како што е Ruby on Rails.

Во блогот, кој во меѓувреме стана контроверзен, ко-основачот и извршен директор Џејсон Фројд објави забрана за социјални и политички дебати во системите за внатрешни пораки.

– Не треба да се прашувате дали фактот што не учествувате во тоа значи дека сте соучесник или дека ако учествувате автоматски значи дека сте мета – напишал Фројд.

Според него, тоа е доволно тежок терен за живеење, но уште повеќе кога сте на работа: “Стана премногу. Доста е вознемирувачко. Ја цица нашата енергија и го пренасочува дијалогот кон темни теми.“

Потегот е сличен на оној што го направија конгломератите Гугл и Амазон.

Сепак,  забраната не наиде на ентузијазам и, наводно, една третина од вработените очекуваат отпремнина по договореното прекинување на работниот однос.

Меѓу оние што заминаа се шефот на маркетинг и шефот на поддршка на клиенти. Промената во политиката на компанијата, како што се наведува, е резултат на напорите да се подобри различноста и инклузивноста поради штетата предизвикана од невидена шега 11 години.

Во 2009 година, беше направен список со имиња кои им изгледаа смешно. Се покажа дека многумина се од Африка или Азија.

Ко-основачот на компанијата Дејвид Хајнмаер Хансон го опиша списокот како „погрешен на сите можни начини“. Сепак, новиот обид да се испрати шегата во заборав, чини и ќе ја чини компанијата многу.

Заминувањето на една третина од вработените е огромен финансиски трошок, бидејќи сите што поминале најмалку три години во компанијата треба да добијат износ од шест месечни плати, додека оние кои биле пониски добиваат тримесечна плата како отпремнина.