Британската издавачка куќа ќе ја проверува „компатибилноста на детските бајки со трендовите и реалноста на модерниот живот“

Издавачката куќа „Ladybird Books“, која објавува класични бајки како „Пепелашка“ и „Заспаната убавица“, одлучила нивните приказни се „застарени или штетни“, пишува Дејли мејл.

Според нивните експерти, меѓу хероите од бајките „нема вистинска разновидност – ниту по пол, ниту по раса“: во основа, сите тие се светлокоса и сини очи, а принцезата кога ќе го види принцот веднаш помислува тој е маж (машко) и му се обраќа со заменка од машки род.

Се препорачува старите приказни да се ревидираат во корист на родово неутрален јазик и „да се избегне дискриминација, старост и други чувствителни прашања“.

Претходно, Велика Британија ги цензурираше Џејмс Бонд и книгите за деца од Роалд Дал, од истите причини дека е дискриминација што Џејмс Бонд постајно се прикажува како машко.