Храна на боговите: Зошто е важно да јадете грозје

Сезонското овошје – грозје, се сметало храна на боговите и тоа не е без причина.

Богато со антиоксидански, витамините, полифенолими, грозјето најде примена во бројни народни рецепти.

Истражувањата покажале дека ресвератол кој се наоѓа во црното грозје и црното вино, штитат од дијабетски ретинопатија и неуропатија покрај тоа, грозјето помага во регулирање на нивото на глукозата и го штити здравјето на срцето.

Антиоксидансите во грозјето исто така доста ги има и во самите семки на грозјето кои се одлични борци против радикалите организмот, и ако досега сте ги одбегнувале, добро би било и тие заедно со зрното добро да се соџвакаат.

Сок од грозје треба да се користи против болести на кардиоваскуларниот систем, желудечно-цревните болести, болести на бубрезите, камен во нив, и многу други. Секако во зависност од вкусот, желбите и можностите, нема да згрешите доколку грозјето се консумира во сируп (маџун), вино или како што е и најпосакувано, свежо набрано.

Поврзани

Најнови вести

Коментари