Внимателно следење на медитеранската исхрана може да го намали ризикот од срцеви заболувања и смрт кај жените за речиси 25%, според новата анализа на 16 студии.

Кардиологот Сара Заман од Универзитетот во Сиднеј го кажа следново за студијата за медитеранската исхрана:

„Оваа студија го потврдува она што е веќе познато за кардиоваскуларните придобивки од медитеранската исхрана, но нагласува како таа може да биде исто толку корисна за жените како и за мажите“, рече Замен.

Студијата за преглед ги комбинираше истражувањата за медитеранската исхрана, исклучувајќи ги податоците за жените. Научниците им додале повеќе поени на оние кои консумирале повеќе храна како зеленчук и овошје, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови и морски плодови, а помалку црвено и преработено месо (кое припаѓа на медитеранската исхрана), пишува CNN.

24% помал ризик од срцеви заболувања

По анализата, експертите забележале дека жените кои најмногу ја следеле медитеранската исхрана имале 24% помал ризик од срцеви заболувања и 23% помал ризик од рана смрт во споредба со оние кои не следеле таква исхрана. Потоа ги разгледале податоците за мажите и ги нашле речиси истите резултати: „Видовме 22% помал ризик од срцеви заболувања и 23% помал ризик од смрт кај мажите“, вели Заман.

Викторија Тејлор, диететичар во Британската фондација за срце, истакна дека сите 16 студии биле набљудувачки по природа, што значи дека не покажуваат причина и последица и најмногу се потпирале на самоизвештаи за внесот на храна, но кои се хранеле поинаку.

Значително го намалува ризикот од деменција?

Беше објавено уште едно истражување за придобивките од медитеранската исхрана. Имено, според студијата објавена во списанието BMC Medicine, медитеранската исхрана богата со јаткасти плодови, морски плодови, житарки и зеленчук би можела да го намали ризикот од деменција за речиси една четвртина, пишува Гардијан.

Наодите, засновани на податоци од повеќе од 60.000 поединци од UK Biobank, сугерираат дека зголемената потрошувачка на храна од растителна основа може да има „заштитен ефект“ против деменција, без оглед на генетскиот ризик на лицето.

Научниците им доделиле повеќе поени на оние кои построго се придржувале до наведената диета, земајќи го предвид генетскиот ризик на секој поединец од деменција. Во текот на речиси една деценија, регистрирани се 882 случаи на деменција, но оние кои следеле строга медитеранска диета имале 23% помал ризик од развој на болеста во споредба со оние кои јаделе различно.