Луѓето кои со векови го заинтригирале целиот свет користеле специфичен календар на Хааб и заедно со него 19 хороскопски знаци кои им помогнале подобро да ја разберат човечката природа.

Помеѓу мноштвото хороскопи во кои верувале нашите предци, се издвојува оној од периодот кога членовите на древното племе Маји чекореле по Земјата, а кој може да се применува и денес.

Календарот на Маите, таканаречениот календар Хааб, користи 19 хороскопски знаци, а многу значења и симболи се засноваат на културни и религиозни аспекти важни за културата на тоа племе.

Чен (Chen) (01.01 – 21.01.)
– Влегување во суштинско благородништво и мудрост –

Симболи: Месечина, благородништво, црна бура, Запад

Луѓето родени во овој знак се мудри и чувствителни. Тие посветуваат големо внимание на религијата и духовната страна на животот. Тие се ноќни и претпочитаат ноќ на ден. Времето пред самрак и пред зори е вистинското време за нив, и тогаш ја имаат најголемата сила.

 

Јакс (Yax)(22 јануари – 10 февруари)
– Дисциплината го чисти умот и го осветлува патот –

Симболи: зелена олуја, Венера, југ

Овие луѓе се нежни и љубезни, настојуваат да постигнат мир и хармонија како во нивните животи, така и во животот на луѓето околу нив. Тие се прецизни и имаат практичен ум. Секој роден како Јакс има афинитет кон оние луѓе кои исто така се родени во истиот знак. Венера е нивната владејачка планета, а тие по природа се нежни и љубовни. Совет е да ја активираат својата мирољубива способност да внесат хармонија на сите лица кои се во нивна близина.

 

Сак (Sac) (11.02. – 02.03.)
– Облаците и сомнежот ги расфрлаат соништата –

Симболи: Бела бура, жаба, север

Луѓето под овој знак се прилагодливи, како на промени и патувања. Одлучни се и секогаш се подготвени да преземат одговорност и да ги стават работите во правилен редослед. Родените во знакот на Сак имаат афинитет за времето од денот, односно најдобро функционираат од утро до мрак. Сакаат утра и најдобро се чувствуваат тогаш. Совет е да се потрудите да размислувате и да креирате нови задачи во утринските часови бидејќи токму тогаш им доаѓа голема мудрост.

 

Кех (Keh) (03.03. – 22.03.)
– Отфрли ги навиките со весела песна и барај нов сјај –

Симболи: Оган, поларна мечка, дрво, исток

Луѓето во овој знак се желни за промени и не се плашат од ризици, не се враќаат назад и не жалат за своите постапки. Сакаат изненадувања и авантури. Сите родени во знакот Кех ја обожаваат природата и природната рамнотежа. Со своите напори и акции, тие можат да помогнат да се врати природниот поредок на планетата. Тие имаат огнена енергија и црвената боја претставува сила за нив.

 

Мак (Mak) (23.03. – 11.04.)
– Да влезе во срцето на проблемот и да стави крај на она што не е добро –

Симболи: затвореност, превез

Овие луѓе по природа се перфекционисти, добро се организирани. Едвај покажуваат емоции и се затворени. Луѓето родени под знакот Јарец се една од најголемите мистерии на астролошките знаци на Маите. Нивното значење е помалку јасно дефинирано од она на другите астролошки знаци. Афионот е мистерија и тоа ги прави припадниците на овој знак добра личност. Совет е да се потрудат кога бранат некој близок.

Канкин (Kankin) (12.04. – 01.05.)
– Прими ја светлината како мудрост на вистински учител –

Симболи: Жолто сонце, куче, земја

Тие се склони кон учење, а особено во окултните науки ги покажуваат своите најдобри способности. Поголемиот дел од времето треба да го поминуваат на сонце медитирајќи, бидејќи тогаш најлесно доаѓаат до нови идеи и заклучоци. Ако е возможно и ако добијат шанса, дефинитивно треба да се обидат да медитираат во пештера или барем да ја посетат затоа што тогаш ќе откријат што навистина значи мир и тишина.

 

Муван (Muwan) (02.05. – 21.05.)
– Поглед во темнината –

Симболи: млад орел, бог на дождот и облаците

Овие луѓе се тврдоглави и упорни. Тие не гледаат само на површинскиот изглед на нештата и луѓето, тие се склони кон анализа и психологија и имаат способност за видовитост. Луѓето родени во знакот Муван имаат афинитет кон оган и вода. Тие треба да ги прифатат тие два елементи, особено за време на невреме кога оган и вода се присутни во форма на дожд и гром. Невремето им дава дополнителна сила.

 

Пакс (Pax) (22.05. – 10.06.)
– Свирење на музиката на иднината –

Симболи: музика, пари, време на сеење, јагуар

Тие претставуваат луѓе кои се иновативни и кои уживаат во секој момент од животот. Тие се подготвени да ја преземат контролата врз ситуацијата и предодредени се да бидат лидери. Луѓето кои се родени во периодот на Пакс го имаат животинскиот тотем Јагуар во себе. Јагуарот е многу важно животно за културата на Маите. Тој го претставува лидерството. Личната сила на овие луѓе е како силата на водачот на еден народ. Тие треба да ја прифатат таа сила бидејќи ќе забележат како луѓето околу нив ги следат.

 

Кајаб (Kayab) (11.06. – 03.07.)
– Со песна и ритам –

Симболи: Месечина, желка, ритам

Луѓето под овој знак се генерално добри актери, пејачи и забавувачи. Тие се стремат кон хармонија во сите нејзини форми. Родените во знакот Кајаб имаат природна склоност кон Месечината и духовни потфати. Тие најверојатно ќе се најдат во потрага по длабокото значење на зборот Месечина.

 

Кумку (Kumku) (4 јули – 20 јули)
– Оној што ја сфаќа суштината добива духовна храна –

Симболи: Бог на дождот и растенијата, крокодил, житарки

Овој знак значи луѓе кои имаат потреба да дојдат до срцето на нештата. Тие се склони кон литература и филозофија. Луѓето родени во астролошкиот знак Кумку имаат потреба поголем дел од слободното време да го поминуваат во природа. Нивното тотемско животно е крокодилот. Крокодилите имаат дар на опстанок, време и трпение.

 

Вајеб (Wayeb) (21.07. – 25.07.)
– Секој што прави грешки –

Симболи: Бог на земјата, природа

Среќата е на страната на луѓето во овој знак, често им се гарантира успех на сите полиња, иако избрзуваат и затоа прават многу грешки. Тие се благородни и дарежливи. Вајеб (Wayeb) е период од само 5 дена во годината, за разлика од другите симболи на Маите кои опфаќаат 20 дена. За време на периодот Вајеб, природната рамнотежа на Маите била нарушена. Тоа било време кога се верувало дека други сили дошле на земјата и дека духови одат по неа.

 

Поп (Pop) (26.07. – 14.08.)
– Учител –

Симболи: Пума, водач

Родените во овој знак имаат талент да го пренесат своето знаење на другите. Имаат одлични аналитички вештини. Тие се и лидери. И јагуарот и поглаварот се на моќни позиции во древната култура на Маите. Тие можат да донесат јасни визии и насоки за луѓето околу нив. Нивниот подарок е да ги водат луѓето околу себе.

Во (Wo) (15.08. – 03.09.)
– Тивкиот истражувач –

Симболи: Ноќ, гром, дождлива земја

Во животот се трудат да стекнат високо образование. Имаат одлични говорни вештини. Луѓето родени под знакот Во имаат многу сличности со астролошките мајански знаци Чен и Сака. Тие имаат најмногу мудрост по еден час по самрак и пред изгрејсонце.

 

Зип (Zip) (04.09. – 23.09.)
– Моќта што го движи светот –

Симболи: планина, простор, црвено небо

Овие луѓе имаат богат социјален живот. Се жртвувааат и се добри пријатели. Луѓето родени под астролошкиот знак Зип на Маите имаат силни афинитети кон елементите на воздухот и огнот. Нивната сила е како силата на елен, а тоа е и нивниот животински тотем.

 

Зотц (Zotz) (24.09. – 13.10.)
– Знаење и свест –

Симболи: Лилјак, риба, почеток на зимата

Родените во овој знак се несебични и грижливи кон луѓето околу нив. Тие се вредни и емотивни. Ако сте родени под знакот Зотц, имате два животински тотеми, рибата и лилјакот. Интересно е што едниот има способност слободно да се движи во воздух, додека другиот може слободно да се движи во вода. Воздухот и водата се елементи кон кои припадниците на овој знак имаат силни афинитети.

 

Ѕец (Tzec) (14.10. – 02.11.)
– Создавање –

Симболи: Земјата и небото

Овие луѓе имаат способност да преземат иницијатива во секое време. Дисциплинирани се и трпеливи во остварувањето на своите планови. Тие се особено поврзани со два елементи: земја и небо (ветер, воздух). Веројатно се фасцинирани од небото и заинтересирани за сите работи таму горе. Воздухот е елемент на ментална енергија, а земјата е елемент на практичност.

 

Ксул (Xul )(03.11. – 22.11.)
– Оној кој блеска со знаење и вештина –

Симболи: Бог на ветрот, филозоф, мала птица

Луѓето во овој знак се мирни и трпеливи. Тие се заинтересирани за филозофија и сите видови општествени науки. Тие се тесно поврзани со животинскиот тотем на кучето. Кучето е многу важно животно за Маите. Маите верувале дека кучињата ги водат во следниот живот кога тоа животно ќе помине покрај нив.

Јаксин (Yaxkin) (23.11. – 12.12.)
– Светлината на новороденото сонце –

Симболи: изгрејсонце, плодни полиња

Овој знак дава креативни, иновативни и импулсивни луѓе. Тие се харизматични и духовити. Сите родени под овој астролошки знак на Маите имаат врска со богот на Сонцето на Маите, Ах Кин. Тој се грижи за луѓето и ги штител од темнина, суша и болести. Родените во овој период се природни исцелители.

 

Мол (Mol ) (13.12. – 01.01.)
– Оној што ги склопува сите делови во една целина –

Симболи: Мудрец, творец, вода

Овие луѓе се генерално наклонети кон природните науки, имаат истражувачки дух. Тие често ги преувеличуваат своите достигнувања. Тие се поврзани со кардиналните елементи на водата. Тие веруваат дека можат да направат „да врне“. Нивното тотемско животно е јагуарот.

Фото: Шутер/викимедиа