Иако вакцинацијата не е задолжителна сепак властите бараат начини како да ги натераат сите да се вакцинираат, а компании се приклучуваат на такви кампањи.

Во САД имаше пример како стриптиз бар мотивира граѓани да се вакцинираат со тоа што ќе пушта да влезат само вакцинирани. А сега има и бесплатно пиво.

Ова е токму стратегијата што ја користи производителот на пиво Бадвајзер, кој сака да ги мотивира луѓето да се вакцинираат.

Популарното американско пиво „Бадвајзер“ избра тактика што може да ги инспирира и словачките пиварници. За вакцинација, им дава на своите клиенти ваучер за подарок со кој можат да го купат својот омилен пијалок.

„Едвај чекаме да ги видиме нашите пријатели, но кога ќе се сретнеме, сакаме да напиеме. Иако мерките се релаксираат, ние сè уште не сме ја победиле пандемијата и болеста сè уште се шири. Затоа, пиварата сака да ги мотивира луѓето да се вакцинираат за да можеме толку брзо да се збогуваме со коронавирусот: „Ако сте вакцинирани, првата тура е од нас“, им ветува на клиентите во видеото.

Процесот на добивање бесплатно пиво е релативно едноставен. Оние кои биле вакцинирани против коронавирус, можат да објават докази на веб-страницата на пиварницата. Компанијата прифаќа фотографија со налепница „Јас бев вакциниран“, слика директно од местото на вакцинација или селфи со завој на местото на инјектирање. Заинтересираните за пиво (и вакцина) можат да го сторат тоа до 16 мај.