Mihael Merkler доаѓа од Гостивар во Македонија, а за јавност стана позната кон крајот на 2018 година, кога социјалните мрежи го проширија неговиот концепт на старото добро Југо – Yugo GT 5000 концепт.

Михаел Мерлер дизајнираше електричен спортски автомобил и за тоа веднаш го известил Џихад Мохамад, палестински претприемач од Бејрут, па бил создаден либанскиот електричен автомобил – Quds.

Името доаѓа од Al-quads, што е арапски израз за “свето”, но исто така и за Ерусалим. Златната маска e инспирирана од златна купола од Ерусалим.

Дизајнот е инспириран од Феникс, огнена птица што го симболизира воскресението, открива дизајнерот Мерлер.

Прототипот започна со моќ од 120 kW, додека батеријата е со капацитет од 50 kWh. Производната верзија ќе има брзина ограничена на 165 km / h, додека забрзувањето до 100 km / h е околу 5 секунди.

Опсегот на движење со лекетробатеријата е помеѓу 350 и 450 км.

Масовното производство започнува на лето, а цената на автомобилот ќе изнесува околу 30.000 долари.