Фосилите, вклучително и оној што ѝ припаѓал на древната пештерска жена, наречена г-ѓа Денс, биле закопани со милениуми во јужноафриканските пештери познати како лулка на човештвото.

Современите методи на тестирање сега сугерираат дека групата рани луѓе талкале на Земјата пред помеѓу 3,4 и 3,7 милиони години.

Вестите за временската линија би можеле да го преобличат сегашниот поглед на човечката еволуција. Ова значи дека постојат неколку можни начини на кои нашите предци можеле да еволуираат во рани луѓе.

Со години, научниците верувале дека видот Australopithecus africanus, чии фосили беа откриени во пештерите Стеркфонтејн во близина на Јоханесбург, е стар помалку од 2,6 милиони години.

Подземниот комплекс обезбеди увид во повеќе рани човечки останки отколку на кое било друго место во светот – вклучувајќи го речиси целиот череп откриен во 1947 година, кој ѝ припаѓал на раната пештерска жена со прекар г-ѓа Денс.

Сепак, новите радиоактивни техники имплицираат дека г-ѓа Денс и другите откриени во нејзина близина се всушност милион години постари отколку што се мислело.

Претходно, научниците мислеле дека хоминоидите Australopithecus africanus се премногу млади за да еволуираат во хомо родот, нашите предци, кои талкале по Земјата пред околу 2,2 милиони години.

Овие наоди сега сугерираат дека имале уште милион години за да го направат овој еволутивен пробив – со што е можно г-ѓа Денс и видот на кој му припаѓала да бидат предци на раните луѓе.