Франција, Шпанија и САД се најпопуларни туристички дестинации во светот

Шпанија ќе ги смени САД како втората најпопуларна туристичка дестинација во светот, додека Франција го задржува првото место, покажуваат податоците на Светската туристичка организација при ОН (UNWTO).

Според извештајот на организацијата, вкупниот број меѓународни туристички посети во светски рамки минатата година се зголемил за 7 отсто, односно на 1,3 милијарди. Се очекува овој интензитет да продолжи и во 2018 година, со стапка на раст од 4 до 5 проценти. Сепак, конечните бројки нема да бидат објавени до пролет.

Во 2016 година во САД и Шпанија пристигнале околу 76 милиони странски посетители, но минатата недела шпанскиот премиер, Мариано Рахој, рече дека земјата забележала рекордни 82 милиони посетители во 2017, што претставува зголемување од 8 отсто во споредба со претходната година.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари