Љубовта е едно од оние чувства кое што честопати е тешко да се опише со зборови. Не постои една, дефинитивна дефиниција за љубовта. Секој ја доживува на свој начин, секој има свои ситници кои ги поврзува со ова чувство. Сето ова важи и за мажите. Секој од нив ја опишува љубовта поинаку.

Издвоивме десетина описи на љубовта од неколку фраери. Дали се согласувате со нив?

УЖИВАЊЕ ВО СТАБИЛНОСТА

„Кога пеперутките во стомакот исчезнуваат секој пат кога ќе ви се јави или ви испрати порака, кога веќе не сте возбудени за некои нови работи во врската, кога не се однесувате двајцата секогаш најдобро, кога ќе ги видите нејзините недостатоци и ќе дозволиш таа да ги види твоите, кога ќе преживеете несогласувања и кавги. Кога не сте интимни секогаш кога ќе одвоите време за себе.

Но, кога таа е и после сè е сè уште вашата омилена личност и кога сè уште правите работи еден за друг затоа што тие ве прават среќни. Кога отсуството на розови очила не ги заменувате со лутина, туку кога уживате во стабилноста и безбедноста со таа личност. Тоа е љубов.”

ЧУВСТВО НА СРЕЌА

„Љубов е кога се чувствувате посреќни и посигурни од кога и да било порано. И кога имате силен нагон да ја направите и другата страна да се чувствува на истиот начин”.

ЧУДНА ГЛАД

„За мене љубовта е како тоа чувство во стомакот кога си гладен, но во исто време ти повраќа од самиот поглед на храната“.

КОГА НАВИСТИНА ЈА ЗНАЕТЕ

„Претпоставувам дека сите сме различни, но за мене љубов е чувството кога некого навистина познаваш и чувствуваш подлабока наклонетост кон него отколку кон некој друг. И сето тоа во комбинација со пријателство и физичка привлечност”.

ВРСКА КОЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПИШЕ

„Многу е тешко да се каже со зборови како се чувствувам за мојот партнер, тоа е врска што не можам да ја опишам. Тоа е врска што ме прави да знам како таа се чувствува во секое време и знам дека таа знае како јас се чувствувам. Би жртвувал сè за неа. љубовта не може да се опише, но знам дека ја чувствувам “.

КАКО КОГА СТЕ КАКО ДОМА

„Многу луѓе ги користат зборовите среќа, еуфорија, возбуда кога ја опишуваат љубовта … Мое мислење е дека ова не е вистина. Вистинската љубов е пријатна, имате чувство дека тоа е вистинскотоа, се чувствувате како да сте дома”.

ЈА СЛУШАТЕ НЕЈЗЕ НАМЕСТО МАЈКА ТИ

„Вистинска љубов е кога ќе ја послушаш нејзе наместо мајка ти и подоцна не се чувствуваш виновен за тоа.“

ПОСАКУВАТЕ СÈ НАЈДОБРО ЗА НЕЈЗЕ

„Љубов е кога некому го сакате најдоброто и ќе сторите сè за него. Сè освен тоа не е љубов, туку приврзаност или лудило”.

НЕЈЗИНАТА ПОТРЕБИ СЕ ПРЕД ВАШИТЕ

„Љубовта за мене значеше потсвесно ставање на нејзините потреби пред моите и охрабрување на нејзината радост и насмевка“.

НЕ САКАТЕ НИКОГА ОСВЕН НЕА

„Љубов е да знаеш дека не сакаш никој освен неа. На пример, кога привлечна жена ќе почне да те задева, но ја сакаш својата девојка и не размислуваш за тоа”.

НЕ Е САМО ЕДНО ЧУВСТВО

„Некои сигурно нема да се согласат со моето мислење, но јас не верувам дека љубовта е само едно чувство. Љубовта е врска што може да има еден куп различни чувства, главно добри, понекогаш лоши, понекогаш никакви. Важно е само двете страни да се почитуваат“.

ЉУБОВ ВО ФАЗИ

“Љубовта има неколку фази. Прво е привлечност, па опсесија, потоа гледајќи го вашиот партнер како совршено суштество. И тогаш полека почнувате да ја гледате вистинската личност и чувството што останува во тој момент е или љубов или ништо”.