ИАКО вакцините против Ковид-19 спасија милиони животи ширум светот, речиси еден од десет луѓе кои се опоравиле од коронавирусот сè уште имаат симптоми откако ќе помине првичната инфекција.

Долгорочните пациенти со Ковид пријавуваат неверојатен број од над 200 симптоми, вклучувајќи вртоглавица, дијареа, отежнато дишење и замор, кои можат да траат со месеци или дури со години.

„Фрустрирачки е што пациентите со долготраен ковид кои имаат проблеми со дишењето имаат нормални резултати на стандардните клинички тестови“, рече пулмологот Мајкл Николсон од Св. Joseph’s Health Care Лондон

„Наодите покажаа дека има физиолошко влијание врз белите дробови на пациентите што е во корелација со нивните симптоми“, рече Николсон.

Скенирањето ја покажува големата штета што Ковид-19 може да ја направи на нашите респираторни органи. Без разлика дали се работи за самиот вирус или одговорот на нашето тело, се случил процес кој значително ја намалил функцијата на пулмоналните садови во кои се одвива многу важната размена на гасови, пишува Science Alert.

Физичарот Александар Матесон и неговите колеги од Западниот универзитет на 40 испитаници, од кои 36 имале симптоми на долготраен ковид, им дал да дишат во поларизиран изотоп на гас ксенон. Гасот под МРИ резонира со одредена фреквенција, што им овозможи на експертите да ја набљудуваат активноста на ситните дишни патишта и крвните садови.

„Кај оние кои имаат долготраен ковид и проблеми со дишењето, дури и ако не биле хоспитализирани за време на болеста, видовме абнормалност во протокот на кислород преку респираторната мембрана во црвените крвни зрнца“, рече биофизичарката Грејс Парага од Универзитетот Западен.

„МНР покажа дека кај пациенти со долгорочен ковид, преносот на кислород до црвените крвни зрнца е намален во споредба со здравите субјекти“, додаде таа.

Научниците наведоа неколку потенцијални механизми кои би можеле да стојат зад промената на размената на гасови: садовите можеби ја изгубиле својата флексибилност, што ја намалува количината на крв достапна за ксенонот, промената во другите садови можеби резултирала со нова шема на проток на крв што го прави да не достигне толку многу области на размена на гасови или има физичка блокада што спречува крвта да стигне до областа.

„Откако се заразив со Ковид, бев на кислород речиси два месеци и ми требаа речиси три месеци за да можам да одам без проблеми со дишењето“, рече еден од интервјуираните, Алекс Копач, кој го освои златниот олимписки медал во дисциплината боб.

„Мораме да имаме на ум дека овој вирус може да има многу сериозни долгорочни последици, кои не се безначајни. Во мојот случај, пред да се разболам, не мислев дека коронавирусот ќе ме погоди страшно“, додаде тој.

Истражувањето, насловено како Постојани 129Xe MRI белодробни и CT васкуларни абнормалности кај симптоматски индивидуи со пост-акутен синдром COVID-19, е објавено во списанието Radiology