Кејт по смртта на кралицата Елизабета Втора во јавноста се појавуваше само во црна гардероба како што налага протоколот, а сега принцезата е видена во различна комбинација на бои.

Таа и понатаму останува во сериозен тон, но над црната облека облече светло-црвено долго палто. 

Во рацете имаше мала чанта, модел без кој во последно време не ја гледаме, а овој тип на чанта ги освои жените ширум светот.

Кејт и Вилијам живее три години  во Велс три години, помеѓу 2010 и 2013 година, кога принцот Вилијам работел како пилот. Тоа е, исто така, местото каде што го одгледаа своето најстаро дете, принцот Џорџ, во првите неколку месеци по неговото раѓање.