Еве зошто пушачите наутро мора да запалат цигара со кафе!

Пушачите би требале да имаат на ум дека на своето здравје му нанесуваат непоправлива штета со тоа што со кафе пушат цигара. 

За многу пушачи цигарите и кафето се неразделен тандем.

Ако би ги прашале пушачите од што попрво би се откажале, цигара или кафе, сигурно наместо одговор би добиле поглед со прекор, тој сепак би се прпуштил во уживање на цигара со кафе.

Цигара или тутун – еве што е најлошо по вашето здравје и кои се отрови се наоѓа во нив.

Ова чуството вероватно го знае секој пушач – потреба за кафе и цигара и обратно.

Иако многумина се прашуваат зошо е тоа така, научниците решиле да ја истражат цела ситуацијаза и да дадат одговор.

А како стојат работите, виновник за ваква нездрава комбинација се гените.

Истражувачи од Универзитет во Брисел откриле дека луѓе кои имаат таканаречен "тутунов ген" ) навистина постои и го зголемува ризикот дека некој ќе стане пушач) често мора со цигара да пијат и кафе.

Една од причините за тоа е фактот дека никотинот го менува начинот на кое трлото го процесуира кофеинот. Тоа значи дека има одредено влијание на човечкиот метаболизам и тој брзо го разложува кофеинот а со самото тоа на пушачите им е потребно повеќе кофеин и затоа гототво инстиктивно посегнуваат по кафе кога ќе запалат цигара.

Исто така, истражувачите веруваат дека овој "тутунов ген" не еволуира без врска и дека вероватно причина за тоа не е пушење, туку многу по корисно кое допрва тереба да се открие.

Пушењето има повеќе различни влијанија на здравјето, и ниедено од нив не е добаро. Ги оштетуваат плуќата со тоа што создава слуз и катран во ткивото и со време доведува до појава на емфиземи, кога џеповите за воздух во плуќата се уништени. Главната состојка на тутунот, никотин, го потиснува апетитот и доведува до помала апсорпција на хранливи состојки.

Кафето може да го стимулира вашето расположение, прави да се чуствувате помалку уморни го подобрува варењето после обилен оброк. Ја стимулира работата на срцето и крвотокот, како излачување материи од организмот. Шоља кафе може да го подигне крвниот притисок и да ја успори работата на срцето на кратко, но повеќе од една шоља може да ги забрза отчукувањата на срцето. Исто така видот станува по остер и полесно се дише.

Она што пушачите би требале да го имаат на ум е дека на своето здравје му нанесуваат непоправлива штета со тоа што со кафе пушат цигара. Кога се конзумира истовремено кафе и цигара тие со тоа предизвикуваат крутост на артеријата отколку кога ги конзумираат одвоено во различно време.

Никотинот и кофеинот допринесуваат на одредни ризици, покрај крутоста на артеријата тие предизвикуваат бројни срцеви заболувања. Заедно можат штетно да влијаат на здраво срце отколку кога се земаат одвоено. Доаѓа до поголемо крвавење а тоа се јавува и кај мажи и кај жени.

И едната и другата супстанца се симуланси, додека кафето ја зголемува циркулацијата на крвта, никотинот ја стега артеријата па така срцето има проблем во работењето бидејќи мора да го исполни барањето кое се очекува од него додека овие две супстанци му сметаат во тоа. Колку и да е добро од време на време да се испие шоља кафе наутро, цигара никогаш не е добар избор.

Доколку кафето само по себе ви е каписла за цигара постојат неколку начини како можете да го одбегнете пушењето со шоља од омилениот пијалок. Замена на цигара може да ви биде сецкано овоше, или заменете го кафето со зелем чај се додека не ја надминете оваа навика.

Како би ја намалиле штетата која цигарата ви ја нанесува на вашето здравје потребно е да ја угасете цигарата кога ќе дојде до пола, пиете доста течности, јадете многу свежо овошје и зеленчук и јадете храна која ја намалува желбата за цигари.

Исто така,бидете физички активни, бидете во природа што повеќе можете и никогаш не комбинирајте цигара и кафе.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари