Јапонците смислија свој ритуал како да изгледаат беспрекорно и да се ослободат од проблеми со кожата. Имено, оваа техника трае 10 минути и има три клучни чекори што ќе направат вашето лице да свети.

Впрочем, станува збор за метод 4-2-4 е посебен систем за чистење поделен на временски фази:

Започнувате со масло и овој процес трае четири минути. Само тогаш можете да го користите средството за чистење две минути. Последниот чекор е испирање, повторно четири минути. Ако го користите овој метод за чистење, не треба да го миете лицето наутро, туку само навечер. Покрај тоа, не мора да го практикувате овој метод секој ден. Четири пати неделно е доволно.

Први 4 минути: Фаза на масло

Масната фаза ја подобрува циркулацијата бидејќи кожата се масира точно четири минути. Исто така, го омекнува горниот слој на кожата што помага да се ослободат запушените пори. Клучот е да се избере вистинското масло што може да остане на површината на лицето.

Втори 2 минути: Фаза на чистење

По масажата на лицето, нанесете малку средство за чистење на маслото. Експертите велат дека претпочитаат кремасти средства за чистење отколку пена или гел затоа што не ја сушат кожата толку многу. Исчистете го лицето две минути со нежни движења за да не го оштетите лицето.

Последни 4 минути: Фаза на плакнење

Започнете да плакнете лицето со топла вода две минути и потоа завршете со ладна вода уште две минути. Топла вода ќе го измие вишокот масло од кожата и ќе го зголеми протокот на крв во површината, додека ладната вода подобро ќе ги затвори порите. Оваа техника помага да се хидрира кожата така што по овој метод вашето лице ќе изгледа беспрекорно