Неодамна објавената студија која опфати два случаи на приапизам кај пациенти заразени со коронавирус го отвори прашањето дали тоа може да биде нов симптом на пандемична болест.

Научна студија објавена во Американскиот журнал за итна медицина пишува за најмалку двајца пациенти постари од 60 години кои имале коронавирусна инфекција и за време на тоа ерекција која траела неколку часа. Експертите веруваат дека ова може да биде поврзано со Ковид-19 и дека тоа може да биде нова последица од пандемијата.

Првиот случај се случил во Мајами, кај 69-годишен пациент кој бил дебел и бил примен на единица за интензивна нега. Медицинскиот персонал го легнал со лицето надолу, за да му го подобри дишењето, а кога повторно го свртеле, забележале дека пенисот е во ерекција. Му требале цели четири часа на лекарот да се обиде да ја запре ерекцијата кај тој пациент, но ниту еден обид не бил успешен. На крајот тие мораа да го отстранат вишокот крв од пенисот со шприц. Некое време подоцна, овој пациент починал од ефектите на короната.

Друг случај е откриен во Версај (Франција). Тоа беше 62-годишен маж, исто така заразен со корона вирусот, кој претрпе ерекција неколку часа поради тромб, за кој подоцна се покажа дека е „заглавен“ во малите вени на пенисот. Ние веќе пишувавме за овој случај, во јули минатата година, кога лекарите од Центарот болница де Версај во Ле Чесна го пријавија случајот. Пациентот бил третиран со разредувач на крв за да се запре формирањето на тромби и по 14 дена, лекарите успеале да го отстранат од апаратот за да ја одржат респираторната функција, па неговото закрепнување може да започне.

Досега, истражувањата покажаа дека инфекцијата со корона вирусот може да биде поврзана со згрутчување на крвта. Овој феномен беше посочен од научниците уште во април минатата година, врз основа на првите извештаи за болеста кога беше напишано дека Ковид-19 може да резултира во згрутчување на крвта од три причини. Една од нив е хипервискозитетноста на крвта, што значи дека станува погуста, па тече сè потешко. Друга причина е хиперкоагулабилноста. Имено, хемикалиите произведени од реакцијата на имунолошкиот систем можат да го олеснат формирањето на тромби. И третата можна причина е дисфункција на ендотелот. Ендотелот е слој на клетки кои се наредени во внатрешноста на крвните садови, што може да ги оштети хемикалиите што се производ на имунолошкиот одговор. Таквото оштетување може да доведе и до формирање на тромби.

Така, постои можност Ковид-19  да доведе до приапизам кај овие пациенти, но сè уште не е вклучен во списокот на симптоми.

– Досега имаме сознание дека короната делува на малите крвни садови, а такви се и малите садови во пенисот. Но, ова се само неколку случаи, кои не можат да се поврзат на начин на кој навистина можеме да го ставиме на списокот на симптоми на коронавирус, коментира др. Игор Грубичиќ, специјалист по урологија од поликлиниката Грубичиќ. Тој додава дека пациентите со Ковид-19 имаат зголемен ризик од згрутчување на крвта, но тој тромб може да заврши каде било, на кој било друг дел од телото, така што навистина нема да има смисла да се поврзува приапизмот со Ковид-19 поради еден или два случаи, вели тој.