Ако имате чувство дека мислите постојано ви талкаат, не грижете се, не сте единствените.

Студијата спроведена од психолозите Метју Килингсворт и Даниел Гилберт од Универзитетот Харвард покажа дека мислите на луѓето најчесто талкаат, но и дека луѓето се помалку среќни поради тоа.

„За разлика од другите животни, човечките суштества поминуваат многу време размислувајќи за минати или идни настани или за оние што воопшто нема да се случат. Размислувањето што е без разлика на тековните стимули или размислувањето кое лута се чини дека е вообичаен начин на работа на човечкиот мозок“, гласи воведот во научниот труд.

„Иако оваа способност е големо еволутивно достигнување што им овозможува на луѓето да учат, размислуваат и планираат, таа може да има своја емоционална вредност“, пишуваат научниците кои веруваат дека не е случајно што некои религии и филозофски школи учат дека среќата доаѓа од живеењето во моментот, односно од тренирање на мозокот да не талка, туку да се фокусира на „овде и сега“.

Фото: принтскрин јутјуб американбјути