Дуа Липа, англиска пејачка со албанско потекло, ја критикуваше британската министерка за внатрешни работи Суела Браверман за нејзините изјави за Албанците.
Како што потсетуваат од албанската служба на Јуронуз, Браверман ги нарекол албанските емигранти „криминалци кои го нападнале островот“.
Во интервју за Сандеј Тајмс, Дуа Липа рече дека коментарите на министерот ја повредиле и повика на емпатија.

Таа додаде дека ваквите изјави на високи британски функционери покажуваат „малумност“.
„Секако дека болат сите изјави за иселениците. Отсекогаш сум го сметал Лондон за „топење на културите“. „Ваквите изјави се малоумни, но за жал многу луѓе се уште размислуваат така“, изјави пејачката.

Таа нагласи дека, колку и да се трудиме да ја смениме реториката, секогаш ќе има такви кои мислат дека емигрантите доаѓаат да украдат нечија работа.

„Меѓутоа, иселениците кои доаѓаат овде заработуваат со исклучително напорна работа. Мора да има поголема чувствителност, бидејќи луѓето не ги напуштаат своите земји без причина, туку поради страв за опстанокот на нивните семејства“, заклучи Дуа Липа.