Глутница диви свињи во Рим „окупираа“ жена која штотуку излезе од супермаркет и се упати кон својот автомобил на паркинг.

Бидејќи животните не ја оставаа сама, таа мораше да се „предаде“ и им остави полна кеса намирници.

Појавата на диви свињи на улиците во италијанската престолнина не е невообичаена, но во последно време станува се почеста.

Диви свињи често може да се видат на улиците во Рим како бркаат околу контејнерите во потрага по храна и се забележува дека тие воопшто не се плашат од луѓе, што може да биде опасно, особено кога се во глутница и кога мајката чувствува дека можеби ќе треба да ги брани младенчињата.

Градоначалничката на Рим, Вирџинија Раџи, зборуваше за овој настан, велејќи дека тоа не е нејзина одговорност како градоначалник, туку регионот кој мора да се грижи за дивите животни кои се почесто се појавуваат на улиците на италијанските градови во потрага по храна.

Во февруари оваа година, еден од граѓаните беше нападнат од исклучително голема дива свиња што ги бркаше него и неговото куче.

„Се спасив само затоа што сум млад и спортувам, затоа трчав многу брзо. Никогаш не сум видел толку голема дива свиња.“ рече тој за медиумите

Диви свињи се повеќе се гледаат како шетаат по улиците, на паркинзите на трговските центри и во парковите.