Цените на уредите за ладење се различни и во нашите продавници може да се купат од 150 до дури 2.000 евра.

Летото е пагот, а со тоа и горештините, па треба да размислите за купување и инсталирање на клима уред.

Цените на уредите за ладење се различни и во нашите продавници може да се купат од 150 до дури 2.000 евра.

Се зависи од капацитетот, производителот, јачината на уредот, но и од тоа дали купувате користен или сосема нов.

Разликите во цените на клима уредите доаѓаат пред се од тоа дали е инвертер или обична клима, како и неговата моќност. Обичен чини околу 300 до 400 евра, додека монтажата до 80 евра. Помоќни се од инвертерот, се продаваат од 500 до 1.000 евра, а на цената влијае и брендот, па најпознатите производители се и најскапи, а треба да одвоите најмалку 1.500 евра. Нивната монтажа е поскапа поради големината, па оди и до 150 евра.

Во последните неколку лета во сите поголеми градови во Србија е многу полесно да се најде клима, отколку мајстор кој ќе ја инсталира. Понекогаш клиентите чекаат десет дена на ред. Генерално советуваат да не се купуваат користени клима уреди, но оние кои немаат друга опција или апаратот не бил многу користен, решаваат да вложат помалку пари. Вакви уреди може да се најдат и во реклами, иако ги нема многу.

Поправките тврдат дека веројатно времето ги зафатило луѓето, па засега се уште нема гужва и мал број луѓе доаѓаат не само на монтажа, туку и на сервис и монтажа на клима уреди.

„Граѓаните најчесто ги имаат таканаречените деветки и дванаесет клима уреди, а за нив има два вида на сервис, стандарден и сервис со перење. “, вели Душан П, еден од сервисерите во Белград.

 

Многу трговци нудат купувања на кредит, како и чекови. Монтажата обезбедена од нивна страна дополнително се наплаќа од 50 до 70 евра во зависност од локацијата и материјалот за монтирање, а при купување се дава и една година гаранција.

Обичните климатизери кои само ладат, популарните „дванаесетка“ се доволни за полека да ладат и до 60 метри квадратни, но граѓаните се повеќе се одлучуваат за „инвертери“ кои можат и да греат. Стандардна клима за просечен стан од 60 квадрати чини од околу 60.000 до 70.000 динари, а инвертер уред за стан од истата површина чини околу 80.000 до 100.000.

Во желбата да се снајдат со помали трошоци, некои се одлучуваат за мобилни или „пингвин“ клима уреди кои можат да се купат за околу 10.000 динари, иако нивната цена може да биде и до 50.000