Граѓаните ја нарекуваат Православна, Српска или Стара нова година. Во пресрет на истата или денеска, во домовите се крши лепче со паричка и тој на кого ќе му падне паричката се смета дека ќе биде среќен целата година.

Со Света Василева литургија утрово во храмовите на Македонската парвославна црква – Охридска архиепископија ќе се одбележи поменот на свети василиј велики, кој се упокоил на овој ден.  

Денеска е и празникот познат уште како обрезание господово.Осмиот ден после раѓањето, Христос бил однесен во храмот и обрезан. Во стариот завет со тоа се запечатувала припадноста на народот наследник на божјите ветувања. Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва од горна и долна маала во центарот на вевчани, денеска попладне ќе заврши годинашното издание на вевчанскиот карневал.