Хоуп Караскила, директорка на лиценцирано училиште во Флорида, била принудена да поднесе оставка откако тројца родители се пожалиле дека на нивните деца од шесто одделение им биле прикажани слики од Давид на Микеланџело на часот по историја на уметност.

Двајца родители рекле дека требало да им се каже дека ќе бидат прикажани, а еден тврдел дека се „порнографски“. Тие исто така забележале дека сликите ги „вознемириле“ нивните деца.

Караскила рекла дека е „тажна“ што нејзиниот краток мандат како директорка завршил. Работела во училиштето една година.

Родителите на децата од наведеното основно училиште сега бараат да им биде дозволено да гласаат за која било тема или лекција што може да се смета за незгодна.

„Правата на родителите се на прво место, а тоа значи заштита на интересите на сите родители, без разлика дали се работи за еден, 10, 20 или 50“, рече претседателот на училишниот одбор Барни Бишоп, кој призна дека и дал ултиматум на поранешната директорка – или таа може да си замине сама или ќе добие отказ.

Скулптурата на Микеланџело е едно од уметничките дела што учениците ги учеле на 11- и 12-годишниот час по уметност на ренесансата. Иако се смета за едно од најважните уметнички дела на сите времиња, нивните родители го сметале за непримерно поради голотијата.

Фото: Профи

Извор: Дневник.хр