Неодамнешните истражувања покажаа дека мажите имаат двојно поголема веројатност од жените да останат сексуално активни во староста.

Студијата, објавена во најновото издание на Британскиот медицински журнал, исто така наведува дека доброто здравје е неопходно за да се зачува сексуалната активност во старите денови.

Најголема разлика меѓу половите има во возрасната категорија од 75 до 85 години.

Четири од 10 мажи во оваа категорија остануваат сексуално активни, додека само двајца од 10 жени.

Оваа разлика се намалува доколку лицето е во брак или има постојан партнер.

Кај луѓето на возраст меѓу 75 и 85 години, 41,2 отсто од мажите изјавиле дека се заинтересирани за секс, а само 11 отсто од жените.

А меѓу оние кои останале сексуално активни, 70,8 отсто од мажите се изјасниле дека се задоволни од својот сексуален живот, додека кај жените тој процент е 50 отсто.

Кога се ќе се собере, на 55 години на мажите им остануваат околу 15 години сексуален живот, а на жените 10 и пол години.

Истражувањето истакнува дека здравите луѓе имаат двојно поголема веројатност од болните да го задржат интересот за секс.

Истражувањето покажа и дека, иако им претстојат повеќе сексуално активни години, мажите често ги губат поради нарушено здравје, што не е случај со жените.

Кај мажите има седум сексуални возрасти

Пред многу години Шекспир истакна дека во животот на една личност има седум возрасти.

Можеме да кажеме и дека мажот има седум сексуални возрасти, обележани со постепено опаѓање на активноста на тестостеронот со текот на годините.

Но, сепак можеме да го нагласиме зборот „постепено“… Падот на тестостеронот во текот на неколку децении е навистина многу бавен.

Значи, да погледнеме како се развива машката потенција во текот на овие седум сексуални возрасти.

Иднината, драги мажи, можеби сепак е посветла отколку што мислите!

Седумте сексуални возрасти кај мажите се:

1. Тинејџерски години (до 20)

Мажите на возраст од 20 и помлади обично „пукаат“ тестостерон.

Истражувањата покажаа дека во просек имаат околу три оргазми неделно – но во некои случаи и многу, многу повеќе.

Нивната потенција е на врвот и нивната вистинска сексуална активност започнува во овие години.

2. Дваесетти

Мажите во своите дваесетти имаат само малку помалку тестостерон отколку во тинејџерските години.

Според истражувањата, таа веројатно ќе доживее околу три оргазми неделно – иако на тоа можат да влијаат фактори како на пример дали е во постојана врска или не.

Општо земено, просечниот маж во своите дваесетти е генерално помалку експлозивен од порано и може да го одложи оргазмот за одредено време.

Ерекциите и сексуалните односи во дваесеттите обично траат многу подолго отколку во тинејџерските денови.

3. Триесетти

Следната деценија носи уште еден мал пад на нивото на машките хормони.

Според клиниката Мајо во САД, од 30-тата година па наваму, нивото на тестостерон опаѓа за околу 1 процент годишно.

Просечниот маж во триесеттите веројатно ќе доживее помалку од три оргазми неделно. И обично има многу подобра контрола врз себе и во сексуалните односи, што често е прашање на искуство.

4. Четириесетти

На оваа возраст, голем број мажи веќе почнуваат да размислуваат за средства за подобрување на потенцијата и ерекцијата, додека повеќето продолжуваат со вообичаените сексуални активности, но во умерени количини.

Повеќето мажи од оваа возрасна група сè уште доживуваат околу два оргазма неделно, без никакви проблеми.

Многумина од нив се исклучително добро контролирани во креветот, а како резултат на тоа, тие се подобри љубовници од кога било.

5. Педесет

Просечниот „резултат“ за мажите во педесеттите е 1,75 пикови неделно, што значи до два односи неделно.

Само околу 7% од мажите се импотентни во оваа фаза и повеќето се способни да ги задоволат своите партнерки.

6. Шеесеттите години

Во оваа постара група многу зависи од тоа дали мажот е сеуште медицински здрав.

Повеќето проценки велат дека на оваа возраст, еден сексуален однос неделно е добар резултат, но некои луѓе едноставно одлучуваат целосно да се откажат од сексуалниот однос.

Околу 20% од мажите на оваа возраст имаат еректилна дисфункција.

Од друга страна, некои поактивни и попотентни мажи сè уште имаат секс два пати на ден на оваа возраст, или повремено повеќе.

7. Седумдесетти

Тешко е да се најдат сигурни податоци за оваа група луѓе. Сè поголем број мажи во овие години имаат лошо здравје, што често ги намалува нивните сексуални перформанси. Но, околу 70% од седумдесетгодишните мажи сè уште се потентни, без дополнителна помош од агенси за потенција. Во пракса, најстарите сексуално активни машки пациенти сè уште имале редовна врска со својата сопруга на 85-годишна возраст, благодарение на комбинацијата на природни лекови за потенција и взаемната поддршка од партнерот.

Зачувувањето на потенцијата кај мажите е основа на квалитетот и уживањето во животот, за секој сексуално активен маж.

Работите не се толку лоши како што може да изгледаат на прв поглед, а со физичка активност, природни препарати за подобрување на еректилната функција, можно е квалитетен сексуален живот преку сите возрасти, бидејќи тоа е нешто што денес ни го дозволува напредокот на медицината и продолжувањето на животниот век.

Драги мажи, уживајте во секоја ваша возраст на свој начин!

Фото: Илустрации