Одраз на интелигенцијата е трпеливост и прилагодување кон нови ситуации. Истражувања покажаа дека интелигентните луѓе имаат подобра самоконтрола и можат да одолеат на разни искушенија.

Сепак, некои карактеристики што се сметаат за лоши и социјално неприфатливи, како што се гума за џвакање, жалење или гризење на ноктите, всушност се исто така знаци дека сте попаметни од повеќето.

Не постои само еден вид интелигенција, но се чини дека има некои карактеристики што се заеднички за високоинтелигентните луѓе.

  1. Жалење

Кога ќе забележите дека нешто не е во ред на работа или меѓу вашето семејство, подготвени сте да се спротивставите и да го искажете своето мислење, но со почит.

Тоа е знак на емоционална интелигенција. Го разбирате влијанието на негативните појави во околината врз другите луѓе, а не само врз себе, затоа треба да се жалите и да побарате правда. Интелигентните луѓе секогаш го прават тоа учтиво и со почит.

  1. Зборувате сами со себе

Научниците веруваат дека имаме голема корист од тоа што се слушаме себеси. Зборувањето со себе има поголемо влијание врз развојот на нашиот мозок отколку читањето или размислувањето.

Тоа е поврзано со способноста да донесуваме информирани одлуки, слушајќи се себе си, што е одраз на поголема емоционална интелигенција.

  1. Имате добра самоконтрола

Ако сте во можност да одолеете на искушение и да чекате, бидете сигурни дека сте поинтелигентни од повеќето луѓе што ги познавате. Истражувањата покажаа дека луѓето попаметни од просекот имаат поголема самоконтрола.

  1. Можете да бидете сами

Луѓето со висока емоционална интелигенција можат да бидат сами со своите мисли и идеи и не им треба голема компанија за да бидат среќни. Тие имаат само неколку блиски пријатели и уживаат во времето што го имаат за себе.

  1. Не потценувате и не се преценувате

Ефектот Данинг-Кругер сугерира дека оние луѓе со помала способност честопати се преценуваат. Сепак, оние со висок коефициент на интелигенција не  потценуваат, ниту пак ги преценуваат своите способности.

Луѓето со повисоко ниво на интелигенција се свесни за она што не го знаат и не се гледаат себеси како особено паметни луѓе.

  1. Ги грицкате ноктите

Ново истражување откри дека грицкањето нокти не е навистина знак на вознемиреност. Според истражувањето, навиките за смирување како што се грицкање нокти и кожа се типични за перфекционистите.

Имено, луѓето кои имаат исклучително перфекционистички склоности имаат и поголема интелигенција од другите.

  1. Гума за џвакање

Според истражување, џвакање се поврзува со подобро решавање на тестови и задачи кои вклучуваат меморија.

Вашата меморија, внимание, интелектуално функционирање се зголемуваат кога џвакате.

  1. Имате само неколку пријатели

За попаметните луѓе се верува дека имаат помалку пријатели и помали социјални кругови затоа што по природа се понезависни. Според една теорија порано луѓето требало да бидат во поголеми групи за да одат на лов и да ги решат проблемите.

Сепак, денес сме помалку зависни едни од други, а ова особено важи за високоинтелигентните луѓе кои успешно решаваат поголем дел од своите проблеми самостојно.