Мажите кои не можат да ја одложат кулминацијата две минути по почетокот на односот, но не ја доживеат по 40 минути водење љубов, дефинитивно треба да го посетат својот лекар…

И додека едни се почесни „маратонци“, поточно нивните интимни врски траат подолго отколку што вели просекот, други се задоволуваат со титулата „спринтер“, или. на пократки патеки во креветот. Сепак, експертот за лекување на машки интимни проблеми, д-р Хари Фиш стави крај на различните шпекулации.

Во истражувањето за неговата книга „The Naked Truth – Ultimate Sex Education for Adults“, тој открил дека дури 43 отсто од паровите во просек не водат љубов повеќе од две минути. Кај 27 отсто од луѓето, интимните односи траат во просек од три до седум минути, кај 18 отсто од нив задоволството е континуирано од седум до 15 минути, додека само 12 отсто од паровите велат дека нивните интимни односи, односно самата пенетрација трае од Од 15 минути до неколку часа, пренесува Мондо.

Во брзање најмногу страда женското задоволство

Како главни „виновници“ за тоа ги наведува мажите, иако предвремената ејакулација се смета за состојба во која интимната возбуда не може да се контролира повеќе од една минута. Повеќе од 90 проценти од жените не можат да доживеат кулминација во рок од две минути, па затоа нивното задоволство дефинитивно трпи во таква врска.

– Има големи варијации меѓу паровите, па некои навистина водат љубов и до еден час, но има значително повеќе луѓе чии страсни сеанси се кратки – изјави д-р Фиш.

Тој додава дека мажите кои не можат да ја одложат кулминацијата две минути по почетокот на односот, но не ја доживеат по 40 минути водење љубов, дефинитивно треба да го посетат својот лекар.