Џорџ Р.Р.Мартин им откри на медиумите дека книгата „Игра на тронови“ ќе има поинаква завршница во споредба со популарната серија на HBO, чие финале предизвика бројни негативни реакции кај обожавателите.

За време на интервјуто во емисијата „Добро утро Америка“, Мартин откри дека пишувањето на шестата книга добро напредува и дека се очекува и крајот.

Писателот откри дека на почетокот не се надевал дека серијата ќе ја надмине неговата книга. Кога серијата започна да се емитува во 2011 година, Мартин веќе имаше напишано пет книги.

– Имав голема предност од пет книги, тоа е голема предност. Не се надевав дека ќе ме престигнат, но сепак поминаа – рече Мартин во емисијата.

Мартин исто така рече дека продуцентите на серијата морале да ги земат работите во свои раце поради големата гледаност кога серијата го надминала романот. Тој остана мистериозен за крајот на својата книга и на фановите им порача кратко и јасно „ќе го видите крајот кога ќе излезе“.

Сè уште не е прецизирано кога ќе биде објавено следното продолжение