Актуелниот Џејмс, Бонд, Даниел Крег смета дека ликот не треба да го игра жена, бидејќи жените заслужуваат улоги што се напишани за нив, а не за мажи.

Во интервју за Радио Тајмс, Крег рече дека треба да има подобри улоги за жените и актерите од сите раси.

„Зошто жена треба да го глуми Џејмс Бонд кога всушност треба да има подеднакво добри улоги како оваа, но за жени?“, запраша Крег.

Многу актерки ја поддржаа оваа изјава и веруваат дека оваа улога треба да ја игра маж.

Продуцентот на оваа франшиза, Барбара Броколи, во интервју за Variety во 2020 година рече дека Џејмс Бонд може да биде од која било раса, но дека треба да биде маж.

Таа објасни дека попрво би создала нови ликови што би можеле да ги играат жени, отколку да им даде на жените улоги што првично беа напишани за мажи.

“Верувам дека треба да создадеме нови ликови за жени, силни женски ликови. Не сум особено заинтересирана да дадам оригинално машки карактер на жена. Мислам дека жените се далеку поинтересни од тоа”, заклучила таа.