Никол Елкабас, мајка на девојче, (42) од Кент измамила 600 лицва кои преку страницата “GoFundMe” во добротворни цели и уплатиле пари. Имено, Никол лажела дека боледува од рак на јајниците.

Никол преку страницата собрала 45 000 долари, пишува „Мирор“. Луѓето сакале да и помогнат во процесот на лекување, но таа всушност не ни вила болна само ја искористила добрината на луѓето. Прогласена е за виновна за измама на луѓе, а парите ги искористила на патувања во Барселона и Рим, шопинг, но и обложување.

За да биде поуверлива на “GoFundMe” објавила лажна фотографија од болницата во која наводно се лекувала. А истата всушност е направена по операцијата на жолчката. Напишала дека има рак на јајниците и дека е на агресивна хемотерапија. Обвинителството овие наводни ги дефинирално како гнасна лага.

Никол Елкабас (42) е прогласена за виновна за измама, а во своја одбрана рекла оти верувала дека има карцином.
Адвокатот Бен Ирвин пред судот рекол дека Никол „самоуверено лажела“.
– Играла на картата на емпатија на луѓето и со зборовите дека е тешко и и нема помош, рекол Ирвин.

 

Судијата Марк Вајкс за време на пресдуата рекол дека Никол лажела и ги манипулирала луѓето.

– Се коцкала и уживала на патувања и во луксузите на Италија и Шпанија на туѓа сметка, додека фабрикувала детали и наводни докази од медицински третман, рекол судијата Вајкс.
Нејзиниот гинеколог потврдил дека никогаш не и бил дијагностициран рак на јајниците.