48-годишникот од Велика Британија, кој работи како малопродажен менаџер и живее во Шефердсвел, го соборил претходниот светски рекорд кој бил непроменет цела деценија.

Стив кренал 130 килограми, што е приближно колку еден тросед, и го држеше тој товар 8 секунди пред сведоци.

„Тоа е нешто со кое решив малку да се забавувам и не го сфаќам премногу сериозно“, изјави Килер за South West News Service. „Бев воодушевен кога дознав дека победив. Ќе бидам среќен да им раскажувам на моите внуци еден ден“.

Килер, кој изучува и вежба боречки вештини уште од тинејџерски денови, почнал да тренира со тегови пред околу четири години.

„За време на тренинзите, трениравме заедно во теретана, а откако измешав некои тегови, поместив тег со еден прст кој беше прилично тежок“, рече Килер. „Поставивме предизвици за да видиме колку можеме да се справиме и се прашував кој е светскиот рекорд. Не беше многу поголем од оној што го поставив.“

Претходниот рекорд го држел Ерменецот Беник Израелјан, кој подигнал 121 килограм. Откако Килер открил колку е блиску до соборување на светскиот рекорд, почнал да тренира и на крајот успеа да го надмине тој резултат.

„Тоа е неверојатно болно, но моите прсти се силни и горд сум на мојот успех“, рече Килер. „Не е тежината таа што е проблематична, туку болката што ја чувствувате, а ако можете да го направите тоа, тогаш сте добро. Тоа е нешто што го тренирав цело време“.

И покрај тоа што поставил светски рекорд, Килер не е целосно задоволен. Размислува за понатамошни тренинзи бидејќи сака да го собори сопствениот рекорд. „Мислам дека можам да подигнам 150 килограми“.