Со оглед на тоа што пандемијата доведе до тектонски промени на глобалниот пазар на трудот и дека многу луѓе ширум светот ги загубија своите постојани работни места, Microsoft, LinkedIn и GitHub покренаа глобална иницијатива за стекнување нови вештини, поттикната од идејата да им понудат на луѓето ново знаење што ќе им биде корисно во современото дигитално опкружување.

Многумина сега се најдоа на крстопат дали да продолжат со својата професија  или да го насочат животот кон нешто друго. Младите пак бараат насока како да го продолжат животот

За да видите кои вештини се најбарани, како од страна на работодавците, така и од работната сила, стопанската табела на LinkedIn беше искористена за дигитално мапирање на над 706 милиони професионалци, 55 милиони компании, 11 милиони понуди за работа, 36 000 различни вештини и 90 000 училишта.

Еве кои се 10 најбарани работни места на иднината

Софтвер девелопер

Претставник за продажба

Проект менаџер

ИТ администратор

Специјалист за услуги кон клиенти

Специјалист за дигитален маркетинг

Т поддршка (Подготовка за сертификација CompTIA A +)

Аналитичар на податоци

Финансиски аналитичар

Графички дизајнер