Џеф Безос, најбогатиот човек на светот, пред неколку дена беше во вселената на десетина минути.

Безос, 57-годишен милијардер, долета на работ на вселената девет дена по летот на британецот Ричард Брансон со ракетен авион на неговата компанија „Virgin Galactic“.

Вселенското летало ги лансираше своите мотори БЕ-3 од лансирната рампа „Blue Origin“, на околу 32 километри од руралниот град Ван Хорн, во добро време, со ладно утро и ведро небо. По летот, кој траеше вкупно десет минути и 20 секунди, леталото безбедно слета на Земјата.

“Моите очекувања беа големи и драстично надминати … Најдобар момент ми беше погледот на Земјата и нејзината атмосфера. Секој астронаут, секој што бил во вселената вели дека тоа ги менува. Тие се воодушевени и истовремено занемени од Земјата и нејзината убавина. Но, исто така, и со својата кревкост, и јас можам да гарантирам за тоа “, им рече тој на собраните во Тексас по слетувањето.

Потоа тој зборуваше за тоа како истражувањето на вселената може да биде клучно за идните генерации.

“Големите работи ги движат малите. Ова е важно, ние градиме пат до вселената за да можат нашите деца и нивните деца да ја градат иднината и треба да го сториме тоа. Треба да го сториме ова за да ги решиме проблемите тука на Земјата. Целиот поентата е дека ова е единствената добра планета во “Сончевиот систем“. Испративме роботски сонди на сите други планети, ова е единствената добра, ветувам. Мора да се грижиме за неа”, додаде тој.

Безос потоа му се заблагодари на неговите вработени во Амазон и на сите клиенти на Амазон што му помогнаа да го финансира своето патување во вселената.

„Сакам да се заблагодарам на секој вработен во Амазон и на секој клиент на Амазон затоа што плативте за ова“, рече тој.

“Сериозно, благодарам од се срце на секој клиент и вработен во Амазон. Го ценам тоа”, заклучи тој.