Јужна Африка наскоро би можела да ја легализира полиандријата, дозволувајќи им на жените право на повеќе мажи. Мувумби Нџалама, полиаморкиња и пансексуалка од оваа земја, објаснува што би можело да значи за неа.

Во нејзините помлади денови, Мувумби Нџалама често ја доведувала во прашање традицијата на моногамијата.

Се сеќава дека ги прашала своите родители дали ќе останат исклучиво еден до друг до крајот на животот.

„Имав чувство дека луѓето треба да се менуваат сезонски во нашите животи“, рече таа за Би -Би -Си. Но, се околу мене, од филмовите до локалната црква, проповедаше моногамија, и јас никогаш не го разбрав тој концепт.“

Сега, на 33 години, Мувумби се идентификува како полиаморијанка и пансексуалец која создава безбеден простор за немоногамни луѓе во Јужна Африка.

„Имам сидро партнер со кого сум во моментов и со кого имам деца, а мојот друг партнер е среќен за нас“, вели таа.

„И како пансексуалец, ме привлекуваат луѓе без оглед на полот.“

Жена со повеќе мажи?

Јужна Африка има еден од најлибералните устави во светот, со кој се одобруваат истополови бракови за сите и полигамија за мажи.

И оваа земја сега размислува за освежување на браковните закони и, како дел од тоа, го поставува клучното прашање дали да се дозволи полиандрија – кога жената може да има повеќе мажи истовремено. Ова доведе до огромно незадоволство во конзервативните кругови.

“Тоа ќе ја уништи африканската култура. Што ќе се случи со децата на овие луѓе? Како ќе го знаат нивниот идентитет?”, Праша бизнисменот и ТВ -личност Муса Мселеку, кој има четири жени.

„Жените не можат само сега да ја преземат улогата на мажите. Тоа е нечуено.

„Дали од мажот ќе се очекува да го земе нејзиното презиме?

Други, како што е лидерот на опозициската Африканска демохристијанска партија (АДЦП), свештеникот Кенет Мешо, рече дека тоа „ќе го уништи општеството“.

Мувумби сфаќа дека ова е пресвртница за жените во љубовни врски.

„Ситуацијата е напната во моментот – верувањата на многумина се разнишани“, вели таа.

„Мажите со генерации се отворено и среќно полигамни или полиаморни, но жените упорно се срамат од тоа и треба да се работи многу за да се урне наученото“.

Мувумби е отворен полиаморијанец, или „поли“ како што заедницата ја нарекува, повеќе од една деценија.

Таа во моментов има двајца машки партнери – едниот е „партнер -сидро“, со кого е свршена и со кого ги дели сите ресурси, а другиот е „партнер за уживање“, од кого добива сексуално и љубовно задоволство, но со кого таа ретко го гледа.

„Ние практикуваме стил наречен полиаморија, кој се базира на меѓусебно познавање на партнерите“, вели таа.

„Не мора да се согласуваме, но сакам таа отвореност да биде многу племенска и заедничка.

„Вкоренети во патријархатот“

Активистите за родови права во моментов водат кампања за легализација на полиандријата во Јужна Африка во интерес на еднаквоста и слободата на избор, како што дозволува законот во моментов само маж да има повеќе од една жена.

Нивниот предлог беше вклучен во документ што владата го поднесе на јавна дискусија додека се подготвува за најголемата реформа на законите за брак од крајот на владеењето на белото малцинство во 1994 година.

Документот, исто така, предлага правно признавање на браковите со муслимани, хинду, Евреи и Растафари, кои во моментов не се сметаат за валидни.

Мувумби вели дека овој предлог е како „одговорена молитва“, а загриженоста изразена за полиандријата е вкоренета во патријархатот.

Професорот Колис Мачоко, почитуван полиандриски академик, гледа слични знаци.

„Со доаѓањето на христијанството и колонизацијата, улогата на жените беше намалена.

“Тие веќе не беа еднакви. Бракот стана едно од средствата за воспоставување хиерархија”.

Тој вели дека некогаш полиандријата се практикувала во Кенија, Демократска Република Конго и Нигерија, и дека се уште се практикува во Габон, каде што законот го дозволува тоа.

„Прашањето за децата е многу едноставно.

„Без оглед на децата од таква заедница, тие се деца на тоа семејство“, додаде „Ова е поинаква борба“

„Мојот тип на полиаморија не е оној каде што се обидувам да имам што е можно повеќе љубовници – поентата е да ја испитам врската со некого ако се чувствувате така“.

Мувумби се запознала со двајцата нејзини партнери преку онлајн заедница која ги поврзува поли поединците во Јужна Африка.

И додека земјата разговара за правно признавање на полиандријата, таа создава онлајн платформа Отворена љубов во Африка во соработка со нејзиниот партнер.

Таа вели дека тие најчесто се обидуваат да проповедаат „етичка немоногамија“.

И како и во секоја друга борба, вели таа, секогаш ќе има луѓе кои се против.

„Кога мајка ми беше бремена со мене, таа протестираше дека жените можат да земаат контрацептивни средства без одобрение од маж.

„Тоа беше друга борба тогаш, и ова е друга борба за мене денес“.