Австрија забранува директни летови и туристички посети од Велика Британија поради распространетоста на многу заразната варијанта на Корона вирусот, која за прв пат беше откриена во Индија, соопшти австриското Министерство за здравство.

Велика Британија преку ноќ беше додадена на австриската листа на земји со оваа опасна варијанта на вирусот и на тој начин им се придружи на Бразил, Индија и Јужноафриканската Република, од кои пристигнувањата се дозволени само во ограничен број.

„Во суштина, само австриските државјани и луѓето кои имаат постојан или вообичаен престој во Австрија можат да влезат во земјата“, рече Министерството, додавајќи дека влезот исто така ќе биде дозволен од хуманитарни причини или за посети од национален интерес.

Тие истакнаа дека иако правилата за имиграција стапуваат на сила, забраната за директни летови ќе стапи на сила на 1 јуни. Изјавата конкретно се однесува на Светската здравствена организација и Јавното здравство на Англија, кои ја класифицираа варијантата Б.1.617.2, прв пат откриена во Индија, како причина за загриженост.

Бројот на заразени лица во Велика Британија расте, но вкупната инциденца е сè уште мала и бројот на заразени лица во болницата минатата недела е најмал од септември. Жариштата на варијантата Б.1.617.2, сепак, рапидно растат.

Овој потег на Австрија следеше по сличен потег на Германија, која во петокот рече дека ја прогласува Британија за опасен регион на вирусни варијанти. Австрија има мал број случаи на индиски вид, а од неодамна и од целокупната инфекција.