Во белградскиот Здравствен дом Савски венац, во амбулантата за предучилишна возраст, зголемен е бројот на прегледи на деца, од кои кај 30 до 50 проценти се јавуваат симптоми на вирусот БРНА – болест на шаката, стапалото и устата, изјави педијатарот во тој центар. д-р Марија Голубовиќ.

Таа рече дека дневно во предучилишната амбуланта на здравствениот дом се прегледуваат од 80 до 100 деца.

Virus "usta, šake, stopala" kod dece se javlja leti: Lako se prenosi, a  osip zadaje najviše problema - Telegraf.rs

– BRNA вирусот е болест на рацете, стапалата и устата предизвикана од ентеровирус од дигестивниот тракт. Инфекцијата лесно се пренесува преку секрет од носот, плунка и рани од устата, нечисти раце и најмногу преку загадени играчки – објасни д-р Голубовиќ.

Според неа, возрасната група која е најмногу погодена е предучилишната, поточно децата од две до три години, периодот на инкубација е три до пет дена.

Bolest ruku, nogu i usta (HFMD) | Halo Beba

– Симптомите најчесто се температура до 38 степени, понекогаш проследена со главоболка, болки во грлото и често одбивање да се јаде – изјави д-р Голубовиќ.